Életstílus

2017.03.13. 09:55

Mi legyen a nőnapi virággal?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan szembesülnek vele, hogy a vásárolt cserepes növényük elpusztul.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan szembesülnek vele, hogy a vásárolt cserepes növényük elpusztul.

A múlt héten ünnepeltük a nők napját, amikor is az urak előszeretettel vásárolnak szép cserepes virágot családjuk, ismeretségi körük nőtagjainak. Nagy keletje van ilyenkor a papucsvirágnak, jácintnak, nárcisznak, primulának, krókusznak, azaleának, korallvirágnak, begóniának, fokföldi ibolyának. A színes virágok többsége azonban ritkán éli túl a márciust, és még kevesebb, amelyik a következő nőnapra is virágot bont. Mit tehetünk azért, hogy még sokáig élvezhessük ezeket a virágokat? – tettük fel a kérdést Kecskés Zoltán dísznövénykertésznek.

Ültessük át

– Ezek a virágok tulajdonképpen éhen halnak – magyarázza a szakember. – Speciális, a gyors növekedést serkentő talajba kerülnek, és nagy dózisban kapják a tápoldatokat, ami minél gyorsabb növekedésre és virágzásra serkentik a növényt. Ez azonban mire a végfelhasználóhoz – jelen esetben az ünnepelt hölgyekhez – kerül, kifullad. A nagy dózisú tápoldatot sem kapják már, így elpusztulnak.

Ezért a kertész azt ajánlja, hogy a lehető leggyorsabban ültessük át a virágunkat. A cserép vagy kaspó legyen nagyobb, mint amilyenben vásároltuk, vagy kaptuk a virágot. A gyökereiről amennyire lehet, szedjük le azt a talajt, amiben volt, persze legyünk óvatosak, mert könnyen elpusztulhat a növény, ha megsérül a gyökérzete. Kiemelten fontos a föld, amibe a növény kerül.

– Én minden esetben olyan földet használok, ami nem művelésben lévő területről származik. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a kertjükből vesznek földet, vagy mezőgazdasági területről, ez azonban nem jó – mondja Kecskés Zoltán.

A saját kertünk talaja ugyanis tele van olyan kártevőkkel, gombákkal, rovarokkal, amelyek az általunk termelt zöldségekre „szakosodtak”, ha cserépbe kerülnek a földdel, akkor nagyon gyorsan végeznek a növényünkkel. A másik probléma lehet a saját kertnél vagy a mezőgazdasági területnél, hogy olyan kemikáliák, talajfertőtlenítők vannak benne, amelyek szintén elpusztítják az ehhez nem szokott virágunkat.

Parkból, patakpartról

– Szedjünk földet szűz területről, ez még egy panellakónak is megoldható, ha lemegy valahová egy parkba, térre, patakpartra, külterületi részre. Csak kis mennyiségre van szükségünk egy-két cserép virághoz, azt bárhonnan összeszedhetjük. Ha valahol vakondtúrást látunk, csapjunk le rá, attól jobb föld nem kell – hívja fel a figyelmet a dísznövénykertész.

A földet nem árt átrostálni, ha nincs más kéznél, a gyerek homokozó szitája is megteszi. Ha jó kövér földet sikerül találnunk, akkor az is elég, ha csak megfelelően locsoljuk a virágunkat, de Kecskés Zoltán rostált trágyát is használ. Alkalmazhatunk azonban virágokhoz kapható műtrágyát, vagy a bárhol beszerezhető tápoldatokat is. Ezeknél arra vigyázzunk, hogy a használati útmutatóban foglalt mennyiséget, arányokat használjuk, a túltápoldatozás is káros lehet ugyanis növényeinkre.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!