Életstílus

2016.10.16. 16:21

Enyhíteni a szomjúságot

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A mentol hasonló eredményt ért el szomjoltó hatásban mint a sima hideg víz.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A mentol hasonló eredményt ért el szomjoltó hatásban mint a sima hideg víz.

Valószínűleg már mindenki kívülről fújja az aktuális ajánlást, miszerint naponta két-három liter folyadék elfogyasztása lenne az optimális szervezetünk számára. Egy, a Science Dailyn közzétett új kutatás szerint bár általánosságban azt gondolják, hogy a „rehidratáció”, vagyis az ivás enyhíti a szomjúságot, a valóságban ha a szomjúságunk megszűnik, az ivást is abbahagyjuk, jóval azelőtt, hogy a folyadék felszívódna a szervezetben – írja a divany.hu.

A kísérletek alapján a hűtött víz jobban csillapította a szomjúságot, mint a szoba-hőmérsékletű víz. Ha ezt még szénsavval is dúsították, még jobb hatást értek el. Az viszont nem befolyásolta a szomjúságérzetet, hogy a folyadéknak édes, fanyar és enyhén savas íze volt. „Kutatásaink alátámasztják az emberek természetes késztetését; amikor szomjasak, hideg és gyakran szénsavas folyadékot isznak, hogy enyhítsék a kínzó szomjúságot” – mondja Catherine Peyrot des Gachons idegbiológus, a kutatás vezetője.

Egy másik kísérlet szerint a mentol, amely ugye hűs érzetet kelt, hasonló eredményt ért el szomjoltó hatásban, mint a hideg víz. A kutatókat most az érdekli, hogy milyen szenzoros jelek váltják ki a szomjúságot, melyek rá tudnák venni a veszélyeztetett csoportokat az elegendő ivásra.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!