Életstílus

2016.04.01. 10:14

Csillagbusz érkezik az autista világnapra

Miskolc - „Dorka az osztálytársam, a barátom. Ő is különleges, mert tud másként látni engem.”

Miskolc - „Dorka az osztálytársam, a barátom. Ő is különleges, mert tud másként látni engem.”

Dorka és Misi kisiskolás gyerekek. Egy osztályba járnak. Misi autista, Dorka pedig nagyon kíváncsi. Kíváncsi mindenre, Misire is. Szeretné jobban megérteni, hogy Misi miért nem olyan, mint a többi gyerek az osztályban. Az ő történetüket meséli el a Csillagbusz című könyv, amely április 2-án, az autizmus világnapja alkalmából jelentet meg az AutiSpektrum Egyesület. A könyv egy szakmailag is előremutató kezdeményezés eredményeként, a maga nemében egyedülálló összefogással jött létre. Az egyesület mellett a Pannon Lapok Társasága is támogatta a megjelentetését.

A másként fejlődő társak befogadása a tipikusan fejlődő gyermekeket is gazdagítja – vallják az egyesület szakemberei. A Csillagbusz hozzájárul ahhoz, hogy ez a generáció már egy, a fogyatékkal élők felé nyitott, elfogadó attitűddel nőjön fel. Nem szánalomra, hanem megértésre épülő szimpátiára van szükség ahhoz, hogy kölcsönösen tanulhassanak egymástól a gyerekek – fogalmazzák meg. A könyvet úgy tervezték, hogy alkalmas legyen önálló olvasásra, illetve csoportmunkához, osztályfőnöki órákon rövid beszélgetésekhez is. A (mese)könyv ötletéhez az AutiSpektrum Egyesület megnyerte dr. Stefanik Krisztina autizmus szakértőt, és Bartos Erikát, a népszerű mesekönyv írót és rajzolót.

Szemléletes és szívbemarkoló

A könyv az autizmussal élő Misi, és a tipikusan fejlődő Dorka megismerkedésén és összebarátkozásán keresztül mutatja be az autizmussal élők nehézségéit, nyújt megoldási javaslatokat az esetlegesen felmerülő problémás helyzetek kezelésére. Eddig ennek a korosztálynak az érzékenyítéséhez, szemléletformálásához nem volt ilyen jellegű segédanyag, bízunk benne, hogy könyvünk hozzájárul az eredményes integrációhoz – vallják a szerzők.

A könyv kiadása teljes egészében nonprofit kezdeményezés, ezért a könyvet árusítani nem fogják. Az egyesület jóvoltából néhány hónapon belül eljut 1-1 példánya minden iskolába, óvodába és könyvtárba.

A szakemberek szerint szemléletesen és szívbemarkolóan mutatja be a könyv a két gyermek kialakuló barátságán keresztül az autista gyermekek elfogadását, az egymáson való segíteni akarást és tudást. Az eredmény pedig az lesz, hogy Misi az mondja Dorkáról: „Dorka az osztálytársam, a barátom. Ő is különleges, mert tud másként látni engem.”

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!