Életstílus

2013.01.22. 08:31

"Olyan, mintha öngyilkos akarnál lenni"

Debrecen - Debreceni diákok véleménye a drogfüggő fiú és apja drámájának előadásáról.

Debrecen - Debreceni diákok véleménye a drogfüggő fiú és apja drámájának előadásáról.Két debreceni iskolában tantermi színház keretében adták elő január 14-én „A gyáva” (egy drogfüggő kálváriája) Kovács Krisztián és Scherer Péter kétszemélyes darabját, amelyet a múlt évben a Csokonai Színház is bemutatott.

A délelőtti előadást a Baross Gábor Középiskola tantermében 80 diák látta, délután, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájának legnagyobb tantermében 100 tanuló ült. Az előadások után a színészekkel és addiktológus szakemberrel tartott kötetlen beszélgetésen dolgozták fel az élményeket. A bemutatót szervező tanárok írásban is megkérdezték a gyerekeket a benyomásaikról. A következő hasábokon e dolgozatokból idézünk részleteket.

Tökéletes

A debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói írták:

12. osztályosok:

- Annyira jó volt a fiú játéka, hogy szabályosan félni lehetett a drogos viselkedésétől.

- Biztos van, akinek tükröt mutathat, ha nem is teljes képet, de egyfajta végkifejletet, ahová vezethet ez az élet.

- Hasonló darabokat lehetne készíteni a családon belüli erőszakról, vagy éppen olyan helyzetekről, amikor a szülő függ valamilyen szenvedélytől és ennek is a gyerek az áldozata.

- Szívesen megnézném a fiatalkori öngyilkosságról szóló előadásokat is, mert veszítettem már el emiatt gyerekkori jó barátomat.

- Tökéletes, bemutat mindent, élethű, hiteles, leköti az embereket.

- Más drogprevenciós előadásokon is elmondják a volt drogosok, hogy mi történt velük, de itt tényleg láthattunk egy részletet az ilyen ember életéből, mert olyan jól játszották el a színészek a szerepet, hogy el tudtam hinni, hogy azok, akiknek kiadják magukat és én is bele tudtam élni magam egy ilyen helyzetbe.

Vicces is volt

9. osztályosok:

- Megmutatták, hogy hova kerülhet az ember ha drogfüggő, vagy azt, hogyha elkezdi, milyen gyorsan függővé válhat. A Krisztián állapotán látszott, hogy milyen káros, és az embert nem érdekli semmi, csak a drog. … Nagyon jól előadták.”

- Ami különösen is tetszett, az volt, amikor a fiú veszekedett az apjával, és az is tetszett, amit a fiú írt verset. Még soha nem láttam ilyen színházi előadást.

- Nem találtam benne hibát, annyira lekötött és még vicces is volt.

- Egy élethelyzetet játszottak el és nem csak elmondták a sablonszövegeket, hogy a drog rossz.… A drogosok nagy része azt gondolja, hogy akikkel szív vagy szúrja magát, azok a barátai, de valójában nem képes elfogadni, hogy őket csak egyvalami köti össze, a drog. Viszont, ha már nincs anyag, akkor már ismeretlennek nézik egymást.

– Pont azt mutatták be, tény és való, ami a mai világban van, a drog, a pia meg stb. … Voltam már 1-2 ilyen drogos bemutatású előadáson, de csak beszélgettek róla, nem adták elő. Viszont így sokkal jobban bele lehetett gondolni, hogy milyen a való élet. Reméljük legközelebb is lesz ilyen előadás!”

– A legjobb az a rész volt, amikor az utcai züllés közben megverték. Aztán az eleje még vicces is volt, humor nélkül nem lett volna ennyire jó. Láttam már hasonló előadást, de az közel sem volt ennyire érdekes. Az előadás utáni felvilágosító beszélgetés is tanulságos volt.”

– Az előadás jó volt. Lehetett rajta nevetni. A vége az unalmas volt. Mert megint a drogokról kezdtek el beszélni, amikor az előadás is arról szólt.

– Jó volt a műsor. Bár semmi nem fogott meg benne. Én nem drogozom, és nem cigizem, alkoholt ittam, nem tudtam hol a határ, de többet nem szeretnék berúgni. Mert a világ úgy szép és jó, ha józanul élsz át mindent és emlékszel minden örömteli pillanatra.

Ha lenne még egyszer ilyen!

11. osztályosok:

–Nagyon tetszett és legyen még több.”

– Nagyon tetszett, volt mondanivalója, a szereplők jól játszották el a darabot. Szeretném, ha még lenne ilyen előadás, ilyesmi mondanivalóval. Ugyanezekkel a szereplőkkel lehetne még előadás, de mást is megnéznék.”

– Szerintem tanulságos volt. Sokkal jobb volt, mint más drogprevenciós előadás. Így több minden jött át a szereplésből. Én örülnék neki, ha lenne még több ilyen, amíg itt vagyok az iskolában. Nagyon tetszett és örültem az előadásnak.

– Nagyon élethű volt és nagyon megdöbbentő. Az életben még nem láttam ilyet, de nem is szeretnék. Az apának nagyon nehéz lehetett, mert a gyerekét túlságosan elhanyagolta, és túl későn vette észre, hogy drogfüggő lett. Szeretném, ha még egyszer lenne ilyen előadás.

– Az előadás hangulata és részletes kidolgozása miatt nagyon élethű lett. Annyira megfogott a történet stílusa, ha lehetőség lesz más hasonló előadásra, el is megyek rá. A legérdekesebb az volt, amikor a főszereplő mesélte, hogy egy cigarettát elnyomtak az arcán, és ott volt a heg egy régebbi baleset miatt. Ezek után érezhető volt a teremben, hogy megfagyott a levegő. Pedig előtte lehetett hallani, két diák beszélgetését, de utána csend lett.

– Tetszett, mert jobb volt, mint egy sima drogprevenciós előadás.

–Jó előadás volt, tetszett. Remélem lesz még ilyen a suliban!

Az előbbi, alaposabb válogatásban segített az intézmény szervező tanárnője, Csizi Katalin.

Nehéz kijutni belőle

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma tanulóitól szintén a szervező tanárnő, Kósik Anikó közreműködésével kaptuk meg a tanulók válaszait arra a kérdésre: Mi volt számodra a darab legfontosabb üzenete?

8. osztályos tanuló:

– Számomra az, hogy ne is próbáljuk ki ezeket az anyagokat, mert elrontja az egész életünket.”

9. osztályos tanuló:

„Nem azt mondta nekünk valaki, hogy ne drogozzunk, hanem bemutatta, milyen következmények lehetnek, ha mi is ezekhez nyúlunk.”

10. osztályos tanuló:

„Kerüld az olyan embereket, akik belevihetnek a kábítószerezésbe!”

11. osztályos tanuló:

„Ha belekerülsz ebbe a körforgásba, nagyon nehéz kijutni belőle és elveszi az életed. Olyan mintha öngyilkos akarnál lenni, csak még vársz valamire, hátha történik valami, de azért tudod, hogy ez így nem mehet sokáig, úgyis meghalsz.”

12. osztályos tanuló:

„Ne drogozz! Ne okozz fájdalmat a szüleidnek!”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!