Életstílus

2012.09.17. 09:07

A gyomor- és nyombélfekély – testi és lelki egyensúlyvesztés

Debrecen - A gyomor rugalmas, J-alakú zsák a test balkéz felőli oldalán, rögtön a rekeszizom alatt. Kettős feladata van, befogadja és megemészti a táplálékot, bár az emésztés már a szájüregben megindul.

Debrecen - A gyomor rugalmas, J-alakú zsák a test balkéz felőli oldalán, rögtön a rekeszizom alatt. Kettős feladata van, befogadja és megemészti a táplálékot, bár az emésztés már a szájüregben megindul.A nyál átnedvesíti a táplálékot, így könnyebben lecsúszik a nyelőcsövön át a gyomorba. Itt erős, savas nedvek bontják le a fehérjéket. A gyomorizmok megfeszülése és elernyedése révén keletkező keverő mozgás enzimeket vegyít a táplálékanyagba, ami fokozatosan folyadékszerűvé válik, amelynek neve gyomorpép. Az ily módon megemésztett anyag egy csőbe, a nyombélbe kerül. Itt a hasnyálmirigy és az epehólyag további emésztőnedveket juttat bele az emésztési folyamat kiegészítése képen.

Baktérium idézi elő

Az emésztés bármelyik szintjén keletkezik zavar, akadály, akár testi-akár lelki gátról beszélünk- a gyomor és a nyombél nyálkahártyájának épsége a tét.

Gyomor- vagy nyombélfekélye minden tizedik embernek van, ami az esetek 90 százalékában rövid időn belül gyógyítható. A betegség előidézője testi szinten – jelen ismereteink szerint – a helicobacter pylori baktérium. A baktérium előfordulása szoros összefüggésben van a szociális körülményekkel, korral (pl. 70 év felett az emberek 50-80 százalékában fellehető). Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy a gyomor és a bélbetegségeknek, a szezonális hasi betegségeknek nagyon komoly pszichés hátterük van.

Pszichés háttér

Bár a mindennapi orvosi gyakorlatban a figyelem nem a pszichés háttérre, hanem a savviszonyokra, bakteriális állapotokra irányul. Annak ellenére, hogy első számú rizikófaktorként a stressz van megnevezve, a nem szteriod (nem hormonális) gyulladáscsökkentő és főleg a reumatológiában használt gyógyszerek mellékhatásai mellett. Gyomor és nyombélfekély kialakulásának gyanúja áll fenn az alábbi tünetek jelentkezésekor: gyomorégés; új keletű vagy régi, de egyre fokozódó gyomortáji fájdalom, amely gyakran éjszaka érezhető és pár falat étel elfogyasztása után enyhül.

A fizikai egyensúlyvesztés tüneteihez tartozik még a túl a csekély, vagy túl mohó étvágy, émelygés, hányás, csuklás, böfögés, bélgörcsök.

A gyógyításáról

Ha gondos kivizsgálás (gyomortükrözés, ultrahang vizsgálat) és elkülönítő diagnosztika (mely kizárja a máj hasonló tüneteket okozó betegségeinek jelenlétét, epekövet, gyomorrákot, szívinfarktust, hasnyálmirigy megbetegedést) után igazolódik a fekély diagnózisa, általában gyógyszeres kezelést javasolnak. Azonban vannak már olyan diagnosztikai eszközök, amelyek a fekély megjelenése előtt kimutatják a veszélyt, figyelembe véve a betegség kialakulásának okait.

A stressz oldást nem gyógyszerrel, hanem szanatóriumi üdüléssel, jóga, chi kunggal, meditációs technikák alkalmazásával, fülakupresszúrával érik el, amit a beteg általában otthonában is elvégezhet többször naponta. A diéta fokozott alkalmazása (fűszerszegény, kímélő étrend, zsírtalanított csirke húsleves, főtt szárnyas vagy marhahús, burgonyapüré, lágy tojás, hajdina, gyümölcsök közül sárga barack, zöldségek közül mogyoróhagyma). Fontos a dohányzás, kávé, alkohol bevitelének mellőzése, mert ezek fokozzák a gyomorsav termelődését és rontják a gyógyulás esélyeit.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvosszakértője

Kerülje a stresszt!

Fontos a stressz faktor kiiktatása, az elfojtás tudatosítása, a problémák megoldása a fejben és nem a gyomorban történjék. Ha a lelki terheltségeket, gócokat nem oldja fel a beteg, továbbra is ugyanazt ugyanolyan módon végzi, ne csodálkozzon, ha újra és újra visszakerül ugyanabba a csapdába.

 

10+1 étkezési tanács a megelőzéshez:

- Ne együnk túl sokat, mert a gyomor így könnyebben meg tudja emészteni a táplálékot.

- Ne rágcsáljunk folyton, mert így gyomrunk soha sem tud megpihenni és regenerálódni

- Ha késő este vagy éjjel eszünk, feszültség alakul ki az emésztőrendszerben.

- A túl kevés táplálék (fogyókúra) legyengíti a gyomrot.

- A kapkodva, állva étkezés nem ajánlott, gyengíti a gyomor energiáját.

- Ha akkor eszünk, amikor aggodalmaskodunk, vagy stressz hatás ér, nem tud emészteni a gyomrunk, nem válik javunkra az étel, még akkor sem, ha gazdag és kiadós. Égő gyomorfájás, böfögés, émelygés lesz az eredmény.

- Ha akkor eszünk, amikor dühösek vagyunk, ez romboló hatást vált ki a gyomrunkban, a has felfúvódik, gyomorfájás lesz belőle.

- Soha ne feledjük alaposan megrágni az ételt.

- Igyekezzünk minél kevesebb cukrot, élesztőt, alkoholt fogyasztani.

- Mérsékelt mennyiségben fogyasszunk mogyoróféléket, mert megterhelik az emésztőrendszerünket.

- Tanúsítsunk önmérsékletet a zsíros ételek és a majonéz fogyasztásában.   

 

Élelmiszerek, melyek erősítik a gyomrot

Fontos, hogy megtanuljunk a saját anyagcserénknek megfelelően étkezni – tanácsolja a Napló orvosszakértője. Dr. Kacsó Kornélia néhány olyan élelmiszert is figyelmünkbe ajánl, melyek segíthetnek a gyomrunk megerősítésében. – A köles például egy hétféle aminosavat tartalmazó élelmiszer, ami a fizikai és érzelmi egyensúly fenntartásában is segíthet – kezdte a felsorolást, s hangsúlyozta: a kímélő ételekből azokat kell fogyasztani, amelyek a személynek fontos, neki finomak és nem okoznak panaszt.

- Édesburgonya, tök: béta karotinban és káliumban gazdag.

- Paszternák: sok benne az A vitamin, kálium és kalcium.

- Sárga tök: A vitamin-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszforforrás.

- Sárgabarack, alma, csicseriborsó, cseresznye, datolya, szőlő, zab, körte, málna, spenót, dió, bárányhús.

- A gyömbérből főzött tea kivallóan erősíti az emésztést, jót tesz émelygés ellen.

- Ha a gyomrunkban forróságot, vagy égést érzünk, a borsmentából készített teával tehetjük rendbe.

- A szil vagy fehér mályva szintén nyugtató hatásúak az érzékennyé vált gyomorra.

- A méhészeti termékek közül a propolisz kiváló a gyomornyálkahártya megerősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!