Életstílus

2010.10.18. 17:05

Napi két pohár tejjel felvehetjük a harcot a csontritkulás ellen

<p>Napi két-három pohár tej elfogyasztásával megállítható vagy késleltethető a csontritkulás.</p>

Az ajánlott mennyiség napi 5-6 deciliter, ami a kalciumszükségletünk 75 százalékát fedezi, ennek ellenére a magyarok tejfogyasztása nem éri el a 2 decit naponta - áll az ÁNTSZ, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Tetra Pak közös sajtóközleményében. A néma kórként is emlegetett oszteoporózis Magyarországon mintegy 900 ezer embert érint.

Népbetegségnek számít Magyarországon

Kezdetben teljesen tünetmentes a csontritkulás, ezért is nevezik néma kórnak. A csontok tömegének és mésztartalmának csökkenésével járó kór Magyarországon népbetegségnek számít, becslések szerint 900 ezren szenvednek benne. Az oszteoporózis a nők esetében négyszer gyakoribb: a 60 év feletti nők harmadát és az 50 év feletti férfiak ötödét érinti. A csontritkulás kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a vitamin- és kalciumhiányos táplálkozás és a dohányzás is - figyelmeztet közös közleményében az ÁNTSZ, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Tetra Pak.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a csontritkulás alapvető "gyógyszere" a tej és a tejtermékek. A szervezet ugyanis a tehéntejből jut a legkönnyebben kalciumhoz, a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, jól felszívódó formában. Szakemberek szerint napi 5-6 deci tejre van szükség a csontritkulás hatékony megelőzéséhez.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!