Friss hírek

2009.09.23. 13:12

Németország ratifikálta a Lisszaboni Szerzõdést

<p>Szerdán a német államfõ Horst Köhler aláírta a Lisszaboni Szerzõdést. Ezzel Németország is ratifikálta a dokumentumot. Angela Merkel kancellár azt mondta: "rendkívül elégedett vagyok. Sok energiát és kompromisszumot fektettünk a szerzõdésbe." Az, hogy nem lesz egyszerû a dokumentum elfogadása, csak júniusban derült ki, amikor az alkotmánybíróság megvizsgálta a szöveget, és elrendelte, hogy biztosítsák a nemzeti parlament beleszólási jogát a közösségi ügyekbe. A törvényhozók megtették a kért módosításokat, így már csak az államfõ aláírása hiányzott a szerzõdésrõl. Németországban egyébként a hétvégén tartanak szövetségi választást is.</p>

Azzal, hogy Berlinben ratifikálták az Európai Uniót megreformálni hivatott szerzõdést, már csak három ország adós a lépéssel: Írország, Csehország és Lengyelország. Az írek október 2-án tartanak népszavazást a dokumentumról- immár másodszor. Tavaly a referendumon ugyanis elutasították a szerzõdés. Írország az egyetlen, ahol kötelezõ népszavazást kiírni. A csehek és a lengyelek egyelõre kivárnak. Mindkét államban euroszkeptikus államfõ van hatalmon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!