Egyperces

2019.01.20. 18:45

Kisállatok között kedvenc

Miskolc - A kihaltnak hitt hör­csögfajt a huszadik században újra föl­fedezték.

Miskolc - A kihaltnak hitt hör­csögfajt a huszadik században újra föl­fedezték.

A szíriai aranyhörcsög, amilyen kicsi, annyira kedves és kedvelt háziállat. Könnyű megszelídíteni és selymes szőrét kellemes dolog simogatni. Mindezt magunk is megfigyelhettük a tapasztalt állattenyésztőnél, Gáspár Péternél, aki mesélt a kisállat eredetéről és szívesen adott néhány jó tippet helyes tartásához.

– Nevét felfedezési helyéről kapta a természetben végveszélyben élő faj. Házi kedvencként és állatkísérletek alanyaként népszerű és elterjedt a világon. A felnőtt egyedek testhossza 13-18 centi között van, súlyuk csak 8 deka, és átlagosan mindössze két-három évig élnek. A három alapszín a fekete, fehér és zsemleszínű, amiből változatos színkombinációk alakultak ki – foglalta össze Gáspár Péter.

Szeret bujkálni, játszani

Az aranyhörcsög egészen apró, ezért terráriuma sem foglal nagy helyet.

– A 80-szor 40 centi alapterület elegendő arra, hogy komfortosan érezze magát az állatka az otthonában. A padlót faforgáccsal borítsuk le 15 centi vastagságban. Egy-két marék szénát adhatunk neki, amiből fészket építhet magának és koptathatja rajta a folyamatosan növekedő fogát. Csincsilla homokot is beszórhatunk hozzá, amiben nagy örömmel hempergőzik. A homokszemcsék megkötik a faggyút, ezáltal tisztítva szőrét. A kis jószág szeret bujkálni, ehhez a legalkalmasabb, ha WC-papírtartó gurigákból csinálunk neki búvóhelyet, de számítsunk rá, hogy az építmény nem lesz hosszú életű, mert széttépi. Tökéletesen megfelelő neki a kókuszdióhéj és a kerámia kuckó is. Szeret mókuskerekezni és kedveli a bujkáló csövet, ami készen kapható – magyarázta.

A táplálása nem bonyolult, viszont az állandó vízpótlás elengedhetetlen.

Ha szomjas, bevadul

– Praktikus számára az ön­itató, mert napi vízellátásra van szüksége, különben agresszívvé válhat. Tápláléka zömében magokból és rovarokból áll, amit zöldségekkel lehet kiegészíteni. Ha kivesszük, nem érdemes hosszú időre egyedül hagynunk, mert eltűnik a bútoraink mögött, de palacsintával bármikor elő lehet csalogatni. Amikor vemhes, mint a legtöbb anyának, neki is kalcium kiegészítésre van szüksége. Nagyon szapora faj, egy alomban átlagosan nyolc kicsi születik. A felnőttek együtt tartásával nem érdemes kísérletezni, ha nem testvérek, mert verekedősek – hívta föl a figyelmet a tenyésztő.

Fontosak a szagok

– A szíriai aranyhörcsög könnyen szelídíthető, ezért tartását gyermekek is meg tudják tanulni, ha alvás közben nem zavarják a rágcsálót. Ugyanis, ha megijed, riasztópisit áraszt magából és nagyon büdös lesz. Ezt leszámítva tiszta állat, mindig ugyanabba a sarokba piszkít. Az egész terráriumot hetente érdemes takarítani. Ha ennél sűrűbben tesszük tisztába kedvencünket és nem érzi a saját szagát, nyugtalan lesz. Ellenkező esetben pedig penészedés következhet be a terráriumban, amitől megbetegszik a hörcsög – zárta.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!