Egyperces

2018.06.10. 13:23

Élet az akváriumban: amennyire csendesek, annyira igényesek a halak

Miskolc - Jó tudni: a halak gondozása sokszor az egész családot igénybe veszi.

Miskolc - Jó tudni: a halak gondozása sokszor az egész családot igénybe veszi.

Az akvarisztika nagyon szép területe az állattartásnak, de a halak gondozása sokszor az egész családot igénybe veszi. Varga László díszhaltenyésztő szerint kisgyermekes családok számára lehet jó választás egy színes akvárium berendezése, de komoly odafigyelést igényel. Érdemes előre gondolni rá, hogy a gyermekről sokszor a szülőkre marad az állatok gondozása. Hogy mégse így történjen, néhány segítő jó tanáccsal szolgált lapunknak a szakértő.

Csapvízben nem szaporodnak

– Három alapja van a halak tartásának: a jó víz, a jó eleség és az állandó gondoskodás. Amivel nagyon el lehet rontani az a túletetés. Bőven elég, hogyha naponta egyszer kapnak enni az állatok és lehetőleg élő eledelt. A lakóhelyük berendezésénél származási területük körülményeire kell figyelni, ami a legtöbb fajnál Dél-Amerika. Ez azért érdekes, mert az ottani víz enyhén lágy, 6,5-ös pH értékkel, ezért a miskolci csapvíz még alkalmas életben maradásukhoz, de tenyésztésükhöz már nem. Személy szerint én fordított ozmózisos készülékkel lágyítom a vizet és tőzeggel savanyítom, ami arra is jó, hogy huminsavakban gazdagabb vizet állít elő. Ez serkenti az ikrázást, valamint gátolja a baktériumok elterjedését és szaporodását – adta tudtunkra Varga László.

A márna és sügérféle vadabb

– Ezen kívül figyelni kell rá, hogy milyen fajtákat és állatokat teszünk egy akváriumba – magyarázta a tenyésztő. – A kereskedésben megvásárolható halfélék nagy része békés, de léteznek agresszívebb fajok is. Ilyen például a szumátrai díszmárna és a sügérfélék. Szaporodási időszakban, persze mindegyikkel óvatosabban kell bánni és némelyek territóriumot őriznek. Viszont akármilyen halakat rakunk össze, a leglényegesebb, hogy legyen alkalmuk elrejtőzni, ezért a berendezést úgy kell kialakítanunk, hogy találjanak maguknak búvóhelyet. Elengedhetetlen tartozék még a jó talaj és a növényzet. Csigákat szintén lehet a halak mellé telepíteni, de akkor fennáll a túlszaporulat veszélye.”

Baktériumflóra az akváriumban

A díszhaltartás legnehezebb kötelezettsége az akvárium tisztítása.

– Kéthetente érdemes az akvárium talajának és vizének 20-25 százalékát kicserélni. Először az aljáról kell leszívni a vizet üledékkel, ürülékkel együtt. A szűrőberendezés tisztasága is fontos, de folyóvízben nem szabad megmosni, mert ha megtelepszik rajta egy baktériumflóra, azt tönkretenné. Ha mindezt elvégzi az ember, akkor szép akváriuma lesz, és talán egy életen át szeretni fogja a halakat – biztatott a szakértő.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!