Egyperces

2017.03.16. 16:31

Videó: Egy egész házat készítettek el 3D-nyomtatóval egyetlen nap alatt

Hárommillió forintból készült el a közel negyven négyzetméteres lakóház.

Hárommillió forintból készült el a közel negyven négyzetméteres lakóház.

Mindössze huszonnégy órára volt szüksége az Apis Cornak, hogy felépítse egy ház falait additív, 3D-nyomtatási technológiával. Az igazi újdonság a sebesség, illetve az, hogy helyben készült a ház, nem egy gyárban nyomtatták a részeit, amiket aztán máshol szereltek össze. A 3D-építőipari vállalat tehát mozgatható nyomtatóegységet használt, és az épület valamennyi fő elemét egy speciális betonkeverékből nyomtatta ki – írja az itcafe.hu.

A nyomtató akár 132 négyzetméteres házak elkészítésére is alkalmas, áthelyezés nélkül 3,3 méter magépületeket tud gyártani. A sebességéről annyit árultak el, hogy napi 100 négyzetméteres kapacitással rendelkezik.

Azonnal festhettek

Az orosz tél egyik leghidegebb napját választották az építésre, bizonyítandó, hogy extrém körülmények között is működik a megoldás. Ehhez fóliasátrat húztak a tervezett épület köré, így míg kívül –35°C volt, a sátorban öt fok hőmérsékletre melegítették a levegőt, ahonnan már képesek dolgozni a betonnal. Az utómunkálatokhoz szükség volt szigetelésre is, ezt laza szerkezetű, száraz szigetelőanyaggal, illetve purhabbal oldották meg. A nyomtatási minőség lehetővé tette, hogy csiszolás és egyéb előkezelés nélkül, azonnal festhessék a falakat.

Miután bekerültek az ablakok, a világítás, valamint a többi gépészeti és berendezési tárgy, kulcsrakész állapotba került a 38 négyzetméteres, előszoba-nappali-konyha-fürdőszobás ház. A tetőt viszont külön szigetelni kellett vízzáró réteggel. Erről a csapat azt mondja, a lapos tetős kivitel ellenére jól bírja a hó súlyát.

És ha valaki azt gondolná, ma még ez a technológia kiemelkedően magas költségeket jelent, az Apis Cor megnyugtatásul közli, hogy négyzetméterenként hozzávetőleg 275 dolláros ár jön ki, amiben már a falakon és a tetőn kívül a külső-belső befejezés, a szigetelés, az ablakok, a padló, illetve a vezetékelés is benne van. Tehát a ház megközelítőleg hárommillió forintért épült fel.

A klasszikus olcsóbb

A költségek tovább csökkenthetők, ha nincs szükség extravagáns megjelenésre, a klasszikus forma ára a cég becslése szerint 223 dollár körül alakul négyzetméterenként. Az épület 175 évig is bírhatja az ígéret szerint.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!