Egyperces

2010.03.24. 13:57

Katasztofális helyzetben a gorillák- tíz éven belül eltûnhetnek Afrikában

<p>Sokkal rosszabb a gorillák helyzete Afrikában, mint azt korábban gondolták- közölte szerdán az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP). A szervezet által közzétett jelentés szerint akár tíz éven belül eltûnhet a Nagy Kongó-medence országaiban élõ gorillák két faja.</p>

A jelentés szerint egy korábbi felmérés azzal számolt, hogy két évtizeden belül 90 százalékkal csökkenhet a gorillák már most is súlyosan veszélyeztettt állománya. Az UNEP szerdán közzétett elõrejelzése szerint a helyzet nem rossz, hanem katasztrofális a gorillák számára. A legújabb felmérések szerint ugyanis az illegális fakitermelés, bányászat, a dzsungelhús kereskedelem és a polgárháborús harcok valamint az annak következtében meginduló menekültáradat miatt akár tíz éven belül eltûnhetnek a gorillák. - mondta az UNEP vezetõ munkatársa, Christian Nellemann.

Az UNEP jelentését a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény vasárnap kezdõdött dohai találkozóján tették közzé. A jelentés szerint a gorillákat az ember mellett az Ebola vírus is sújtotta. A vírus több ezer emberszabású majmot ölt meg, köztük gorillákat. A megfertõzõdött fõemlõsök 90 százaléka elpusztult.
- Független Hírügynöskég -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!