Szervezéssel, kapcsolatépítéssel könnyebb lehet az egyetemi munka

Szervezéssel, kapcsolatépítéssel könnyebb lehet az egyetemi munka
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az elsőéveseknek szóló tanácsokat „haladók” is hasznosíthatják.

Néhány apró szabály betartásával és pár rendszer bevezetésével könnyebbé tehető a soron következő felsőoktatási szemeszter. Akik most kezdik majd el az egyetemi képzést, azoknak számos újdonsággal kell megismerkedniük. Az eduline.hu néhány tanáccsal kívánja segíteni a (leendő) hallgatókat.

Légy szervezett!

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy szigorú rendszerhez kell tartanod magad. Ez inkább egyfajta koncentrációs feladat, egy megtervezett gondolatmenet.

Először is, írj le mindent, amit hallasz, látsz vagy olvasol. Ne maradjon ki semmi, hiszen a nagy kavarodásban könnyű elfelejteni a dolgokat.

Másodszor, vezess listát a megcsinálandó dolgokról, és ezt ellenőrizd legalább hetente. Ez nem csak a beadandókra és házi dolgozatokra vonatkozik. Ha megtervezed a hetedet, akkor sokkal könnyebben vágsz majd bele, ha tudod, hogy mi vár rád. Végül pedig, tarts fent egy helyet az új holmiknak, legyenek mappáid és dobozaid, amiben könnyedén megtalálod majd a dolgokat.

Találj egy mentort!

Nem feltétlenül az oktatók között, lehet egy külső ember is, akivel rendszeresen konzultálsz és megbeszéled a tapasztalataidat, vagy akitől tanácsokat kaphatsz. Ez egy hosszútávú projekt, nem kell mindjárt az első évben szakdolgozatot írni és témavezetőt választani, de jobb, ha nyitott szemmel jársz, és találsz valakit, akivel a későbbiekben esetleg közösen dolgozhatsz majd.

Az órákon légy aktív, nem azért, hogy így hívd fel a figyelmet, hanem azért, mert ez már nem a középiskola. Az egyetemet te választottad. Persze, lesznek olyan kötelező órák, amikről azt gondolod, hogy semmi értelme, de ha megpróbálod élvezni és részt venni benne, akkor sokkal nagyobb örömöt fog jelenteni az egész egyetem.

Olvass örömből!

Komolyan. Ez két dolgot jelent: egyrészt megtanulni megtalálni az örömöt az olvasásban, még ha kötelező is; valamint elolvasni azokat a dolgokat, amik nem kötelezőek. Válassz egy témát, amely érdekel, és keress meg minden héten egy könyvet ebből a témából. Vagy legyen az a célod, hogy elolvass tíz regényt ebben a félévben, esetleg fizess elő egy folyóiratra. Az egyetem a legjobb hely az érdeklődés és a tudásszomj kielégítésére, csak meg kell találni a módját.

Ismerd a tanáraidat!

Keresd meg nyugodtan őket a neten, olvasd el, hogy mivel foglalkoztak eddig, mi a szakterületük. Így kiderülhet, hogy mi az, amit tanítanak majd neked, milyen az oktatási filozófiájuk. Kérdezd meg a felsőbb éveseket, hogy milyen az osztályzás, hogyan kell jegyzetelni, hogy sikeres legyél, vagy mi az, amit az adott előadáson vagy szemináriumon el kell majd olvasni. Sokkal könnyebb úgy elkezdeni az egyetemet, hogy legalább már képen láttad az oktatóidat, és megismered őket a folyosón.

Csatlakozz!

Vegyél részt minél több projektben, csapatmunkában és sportrendezvényen. Az egyetemi lehetőségeket jó dolog kihasználni. Fejlődhetsz és nem utolsó sorban kapcsolatokat építhetsz. Sok kedvezmény és ingyenes program van minden egyetemen, nézz körül és jelentkezz, hiszen erre (is) való az egyetem! – javasolja az eduline.hu.

HBNEgyetemváros-Miskolc.
BOON.HU


hirdetés