Megújul az egyetemi körcsarnok az Eb előtt vagy után

Miskolc - Ebben az esztendőben megújul a Miskolci Egyetem körcsarnoka.

Miskolc - Ebben az esztendőben megújul a Miskolci Egyetem körcsarnoka.

1983-ban adták át a Miskolci Egyetem vagyonkezelésében és üzemeltetésében lévő körcsarnokot, amely jelenleg az egyetem testnevelésóráinak és a hallgatók egyéb sportolási igényeinek kiszolgálása mellett a miskolci férfikosárlabdázás otthona is.

– A Miskolci Egyetem évek óta keresi a megoldást a sportlétesítmény felújítására. Erre 2017-ben reális esély mutatkozik az egyetemi sportegyesülettel együttműködésben, ugyanis a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club a 2016/2017-es kosárlabda-sportfejlesztési programjában szerepel egy jelentősebb sportinfrastruktúra-fejlesztés, az egyetem körcsarnokának a felújítása. Mindez teljes külső rekonstrukciót jelent, valamint egy belső energetikai korszerűsítést – mondta lapunknak Rakaczki Zoltán, a MEAFC ügyvezető elnöke.

Tárgyalások folynak

A sportvezető az alábbiakról is szót ejtett:

– Az elmúlt években egyébként a Miskolci Egyetem és annak sportközpontja részben saját bevétel terhére, részben egyéb források bevonásával számos fejlesztést meg tudott valósítani – mondta Rakaczki Zoltán. – Gondolok itt a parkettacserére, a vizesblokk-felújításra vagy éppen az eredményjelző beszerzésére. A korábbi években nem volt arra forrás, hogy a létesítmény szinte teljesen megújuljon, márpedig a körcsarnok majdhogynem teljes kapacitással üzemel, ami 33–34 év után igényli a komoly rekonstrukciót. A beruházás összköltsége 294 millió forint, az egyesület összegyűjtötte a TAO-keretet, azaz ennek a pénznek a hetven százalékát – ennek meghatározó részét a Miskolci Egyetem egyik stratégiai partnere, a BorsodChem Zrt. biztosította – és előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Miskolci Egyetemmel a beruházás megvalósításáról, a pontos műszaki tartalomról, illetve természetesen a harminc százalék önerő biztosításáról.

Megvan a forgatókönyv

A megvalósulás lépéseiről is megkérdeztük az egyetemi klub vezetőjét.

– A beruházás mindenképpen meg fog valósulni, a nagy kérdés, hogy erre sor tud-e kerülni a Miskolci Egyetem és Miskolc városa által rendezendő Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságig, 2017. július 16-ig vagy csak azt követően. A beruházások elindulásáig még számos kérdést kell tisztázni a következő egy hónapban, ezt követően a Miskolci Egyetem és a MEAFC minden érdeklődőt tájékoztatni fog a részletekről.

Amennyiben minden pozitívan alakul, és már tavasszal beindul a munka, akkor az mennyiben befolyásolja a másodosztályú gárda és az egyéb használók létét? – tettük fel ezt a kérdést is.

– Nyilván megvan erre az esetre a megfelelő forgatókönyvünk – árulta el Rakaczki Zoltán. – A felnőtt NB I/B-s csapatunk az idei bajnokságban eddig többet játszott hazai környezetben, mint idegenben, így március és június között szinte nem is lesz meccsünk saját pályán. Az egyéb elfoglaltságokat, mint például az edzéseket, megoldanánk más helyszínen, más teremben.

Négy magyarnak

A miskolci Eb-ről azt lehet tudni, hogy a résztvevők és hivatalos személyek létszáma várhatóan eléri az 500 főt. A versenyhelyszínek a következők lesznek: sportcsarnok, jégcsarnok, egyetemi körcsarnok. A sportbarátok a mérkőzéseken várhatóan három-négy magyar csapatnak szurkolhatnak: a férfi és női egyetemi bajnokok mellett a Miskolci Egyetem házigazdaként legalább egy csapatot nevezni fog a nemzetközi sporteseményre.

A csapatról

Az elnököt megkérdeztük arról, mi a véleménye, hogy a férfikosárlabdacsapat jelenleg az élen áll a másodosztályban, a B csoportban. – Természetesen örülünk annak, hogy ilyen jól teljesít a csapat, hogy tízből nyolc meccset megnyertünk. A továbbiakban is azon lesznek a játékosok, hogy ezt a színvonalat tartani tudjuk, de biztos vagyok benne, hogy az ellenfelek sem fognak tétlenkedni a bajnokság második részében, egyikük-másikuk ki is nyilvánította: egyértelmű céljuk az A csoportba való feljutás – tette hozzá Rakaczki Zoltán.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!