Élményszerű szemléletformálás a Lányok Napján a Miskolci Egyetemen

Miskolc - A Miskolci Egyetem műszaki karai hatodik alkalommal rendezték meg a Lányok Napját.

Miskolc - A Miskolci Egyetem műszaki karai hatodik alkalommal rendezték meg a Lányok Napját.

Az interaktív nyílt napra azokat a középiskolás lányokat várták, akik nyitottságot éreznek magukban a földtudományok iránt, vagy szeretnének orientálódni, hogy milyen irányba tanuljanak tovább.

A rendezvény apropójáról a szervezési feladatokat koordináló Roneczné Ambrus-Tóth Juditot, a Nők a Tudományban Egyesület regionális képviselőjét kérdeztük.

„A Műszaki Földtudományi, Műszaki Anyagtudományi és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, az Egyesülettel közösen szervezi a programokat. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lányok körében a természettudományos és mérnöki pályát népszerűsítsük. A nők nagyon kreatívak, okosak és másképpen állnak hozzá a feladatokhoz, mint a férfiak. A cégek ma már olyan családbarát programokkal segítik a hölgyeket, hogy anyaként is érdemes mérnöknek maradni. Az a tapasztalatunk, hogy a lányok megrettennek és nem merik feltétlenül választani ezt az irányt. A Miskolci Egyetemnek nagyjából fele-fele arányban vannak női hallgatóink és az oktatók hatvan százaléka szintén nő, bár ez karonként másképpen oszlik meg. A mai napon tizen­nyolc olyan lányt sorsoltunk ki, akik nem első alkalommal vesznek részt a Lányok Napján és remélhetőleg ők minket fognak választani majd a továbbtanulásukban.”

Interaktív műhelyek

Több műhelyfoglalkozáson megfordultunk. Ezek lényege, hogy a résztvevők egy-egy laboratóriumban odamehetnek, kipróbálhatják a gépeket, tudtuk meg. Például van ólommentes figurák öntése, üvegékszer és porcelán készítés, alumínium plakett öntés. A gépészeknél a por robbantáson és szélcsatornán szokott sok látogató megjelenni, de nagyon népszerű a bányászoknál a tanbánya program minden évben.

„Gondoltam, eljövök…”

Halápi Dávid mester szakos hallgató az Öntészeti Intézet műhelyén volt koordinátor. „Kézi formázású gyakorlat van nálunk. Mindenki saját kezűleg elkészíthet egy öntvényt. Ledöngöli és ezt aztán alumíniumból kiöntheti magának. A műhely bepillantást enged az öntészet alapszakmájába, hogy régen kézzel formázták homokba az eszközöket. Ma már kicserélték az öntőszerszámokra, de az elv ugyanaz.” – mondta.

Füzéri Dorina Máriával, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának diákjával a foglalkozáson találkoztunk és motivációiról kérdeztük. „Még nem nagyon tudom, hogy hová szeretnék egyetemre továbbmenni, a matematika és a fizika érdekel. Gondoltam eljövök, hogy tájékozódjak. A programok színesek, izgalmasak, egyszer sem unatkoztam eddig, még jobban felkeltik az érdeklődésemet a természettudományok iránt.”

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!