Magyarok a Marson, avagy gömbök és pálcák a Miskolci Egyetemen

Miskolc - A Miskolci Egyetem adott otthont a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyének.

Miskolc - A Miskolci Egyetem adott otthont a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyének.

"Én játszom ugyan, de ti vegyetek komolyan…” Ez a Szilágyi Domokostól származó idézet jutott eszembe szombaton a Miskolci Egyetem Díszaulájában, ahol „komoly” egyetemista mérnökpalánták játszottak önfeledten a „varázsgömbök és varázspálcák csatájában”.

Idén immár 12. alkalommal rendezték meg a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyét, pontosabban a Magyarok a Marson elnevezésű országos robotépítő versenyt, amelynek idén a Miskolci Egyetem adott otthont.

Elő a pálcával!

Pintér Judit, a Miskolci Egyetem adjunktusa idézte fel, hogy az elmúlt évek során sokféle alakú és működésű robotot kellett elkészíteni a verseny keretében, és az idei megmérettetés – ahogy az előbb már említettük – a „varázsgömbök és varázspálcák csatája” volt.

A versenyre – mint megtudtuk – 25 csapat nevezett az ország műszaki képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézményeiből, többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Corvinusról, de a határon túlról is érkeztek versenyzők – például a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről –, és nem maradhattak le a rajtról a miskolci egyetemisták sem, nem kevesebb, mint 5 csapattal.

A csapatok egyébként már pénteken délután megérkeztek, és birtokukba is vették a Díszaulában kialakított pályát, hogy kipróbálják, teszteljék az általuk elkészített robotot, és ha kellett, még elvégezzék a végső simításokat rajta, hogy a szombati versenyen minden megfelelően működjön.

Körmérkőzésekkel

Szombaton aztán igazából is benépesült a Díszaula, hiszen az izgalmas versenyre népes nézősereg is összegyűlt. Ekkor vált tisztává a dolog, hogy a résztvevő csapatoknak idén egy gömbrobotot kellett építeniük, amelyet meghatározott szempontok szerint kellett elkészíteni.

A gömb maximum 25 centiméter átmérőjű lehetett, felülete plusz-mínusz 2 milliméterrel térhetett el (ó, mérnöki precizitás) a gömb matematikai definíciójától, és súlya nem lehetett több 3 kilogrammnál.

A gömbrobotot egy irányítópálcával kellett működtetniük a versenyzőknek. A verseny során a csapatok által készített robotok körmérkőzéseket vívtak egymással.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!