Hitélet és kísérletek a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Pünkösdi Nyílt Napra várták a régió középiskolásait az egyetemen.

Miskolc - Pünkösdi Nyílt Napra várták a régió középiskolásait az egyetemen.

A Történelmi Egyházak, a Miskolci Egyetemi Lelkészség, valamint a Miskolci Egyetem közös szervezésében harmadik alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Nyílt Napot pénteken. A rendezvényen három észak-kelet magyarországi megye egyházi fenntartású középiskoláiból több mint 700 tizenegyedik évfolyamos diák vett részt.

Szeptembertől gyakornoki programot indítunk nem csak közgazdászoknak." Dubéczi Zoltán

Istentisztelet és olajfúrás

A nyílt nap ökumenikus istentisztelettel kezdődik a díszaulában, majd a diákok megismerkedhettek a Miskolci Egyetem képzéseivel, látványos kísérleteket és laborbemutatókat nézhettek meg, interaktív feladatokban tehették próbára rátermettségüket. Így például láthattak olajkútfúrást életnagyságú szimulátorban, megtudhatták, mire jó a hulladék műanyag kupak, megnézhették a Go-Kart! Go Bosch! és a Magyarok a Marson versenyek csapatainak bemutatóját, de azt is megtudhatták, mi a jegybankár feladata. Részt vehettek egy tárgyalás-szimuláción a mintatárgyalóban, volt hengerfej-puzzle, éremverés, kőzet vizsgálat, a megfáradt fiatalok pedig koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatokkal frissülhettek fel gyógy­tornászok segítségével.

Képviseltette magát a rendezvényen a Magyar Nemzeti Bank is Virág Barnabás ügyvezető igazgató és Dubéczi Zoltán oktatási igazgató személyében. A banknak ugyanis hosszútávú együttműködési megállapodása van a Miskolci Egyetemmel.

– Az első akadémiai év ez a közös munkában, a cél, hogy a gazdaságtudományi képzést közösen fejlesszük – mondta Dubéczi Zoltán. Az MNB ötven hallgató számára biztosít a gazdasági karon ösztöndíjat, a fiatalok gyakorlati képzésen vehetnek részt, szakmai látogatásokat szerveznek a Budapesti Értéktőzsdén és a Magyar Pénzverőnél is, de tananyagot, tankönyveket is biztosít a bank.

– Újdonság, hogy gyakornoki programot készítünk elő, elsősorban közgazdász, részben jogász, de mérnök hallgatók részére is a banknál és leányvállalatainál várhatóan már szeptembertől – tette hozzá az oktatási igazgató.

A Miskolci Egyetem kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy diákjaik az egyetemi évek alatt is aktívan gyakorolhassák hitüket. Ebben kiemelt szerepet tölt be az Ökumenikus Egyetemi Lelkészség, amellyel szintén megismerkedhettek a diákok a Nyílt Napon.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!