Versenyképes diplomával indulnak a munka világába a műszakisok

Miskolc - Műszaki pályán kezdődik meg számukra az egyetem után a nagy betűs élet.

Miskolc - Műszaki pályán kezdődik meg számukra az egyetem után a nagy betűs élet.

„Úgy gondolom, sikerült egy igazán piacképes mérnöki képzettséghez jutni azzal, hogy elvégeztem a Műszaki Anyagtudományi Karon az anyagmérnöki alapszakot, ahol is járműipari öntész lett a szakirányom” – mondta el kérdésünkre Alexa Márk, aki egyike volt annak a több száz végzős műszaki szakos hallgatónak, aki a Miskolci Egyetem ünnepi szenátusi ülésén vehette át frissen megszerzett diplomáját.

A volt debreceni középiskolám hívott vissza tanítani.” Szobonya Kornél

A friss diplomás fiatalember hozzátette, hogy Magyarországon az autóipar láthatóan meredeken fejlődik.

„Én úgy gondolom, hogy aki ezen a karon végzett és járműipari szakirányon, az feltétlenül talál magának megfelelő munkahelyet. Már másodéves korunkban is bombáztak bennünket szerződési ajánlatokkal, és úgy látom, hogy az időközben beindult duális képzés révén már első évben válogatni lehet a különböző szakcégek között.”

Alexa Márk elmondta, hogy most szeretné még képezni magát mesterszakon, aztán pedig szeretne elhelyezkedni valamelyik járműipari cégnél, mert ebben az ágazatban képzeli el a jövőjét.

Angol nyelven tanult

Jelentkeztem a Miskolci Egyetem doktori képzésére.” Mohamad Khairi

Fadhil Mohamad Khairi Irakból érkezett tanulni Magyarországra és ugyancsak a Műszaki Anyagtudományi Karon szerzett anyagmérnöki diplomát, de az angol nyelvű mesterképzésben.

„Országaink között létezik ez a megállapodás, hogy ide jöhetünk mérnöki hivatást elsajátítani. Kérelmeztem a kormányomnál ezt a lehetőséget, és szerencsére meg is kaptam. Hőkezelés és képlékenyalakítás a speciális területem, de foglalkozom a nanotechnológiával is – tette hozzá a fiatalember. – Nem szeretném még itt hagyni a Miskolci Egyetemet. Jelentkeztem a doktori képzésre és – amennyiben elnyerem a felvételt – szeptembertől doktorandusz hallgató lehetek itt, Miskolcon.”

Tovább a mesterképzésre

Szobonya Kornélt – lényegében már mint végzett villamosmérnököt – érte az a megtiszteltetés, hogy elmondhatta végzős hallgatótársai előtt a mérnöki fogadalom szövegét.

Valamelyik járműipari cégnél szeretnék elhelyezkedni.” Alexa Márk

„Nem volt könnyű a villamosmérnöki képzés, és nagyon örülök, hogy sikerrel vettem az akadályokat – mondta. – Hetvenheten kezdtük a képzést, és tizenöten jutottunk el idejében a diplomaszerzésig.”

Megtudtuk, hogy ő sem hagyja abba az egyetemet, ősztől már a logisztikai mérnöki mesterképzésben vesz részt.

„Már kaptam állásajánlatokat miskolci cégektől, a Boschtól és a Takatától is. De én szeretnék visszamenni egyelőre szülővárosomba, Debrecenbe, ahol a volt szakközépiskolámban fogok műszaki tárgyakat tanítani a tanulás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!