A Miskolci Egyetemen nemzetközi diplomát ad a hegesztő szakmérnöki

Miskolc - Idén 25. alkalommal indul be a Miskolci Egyetemen a hegesztő szakmérnöki képzés.

Miskolc - Idén 25. alkalommal indul be a Miskolci Egyetemen a hegesztő szakmérnöki képzés.

A jubileum kapcsán ünnepségre invitálták a sajtó képviselőit is a Miskolci Egyetemre. Oda, ahol a hegesztő szakmérnöki képzés az országban először indult el 1961-ben.

A legfrissebb ismeretekkel

– A hegesztés, maga az iparági és technológiai folyamat magasan kvalifikált szakembereket követel – mondta Lukács János egyetemi tanár, az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet igazgatója. – Bizonyos beosztások csak olyan végzettséggel tölthetők be, amelyeket posztgraduális képzés keretében lehet megszerezni. A kezdeti időszakban ez a hegesztő szakmérnöki képzés volt posztgraduális formában, ami napjainkra átalakult nemzetközi és európai diplomát adó hegesztő szakmérnök képzésre. A Miskolci Egyetemen az első évfolyam 1961-ben kezdte meg a tanulmányait, az azóta eltelt 56 esztendőben most kezdik a 25. évfolyamon a tanulók a képzést. Úgy szerveztük mindezt, hogy párhuzamosan nem futottak szakok, a szünetekben pedig megújítottuk a képzést, mindig a legfrissebb ismeretekkel bővítettük azt. A szak azért is népszerű többek között, mert ugyanabból a tananyagból oktatnak, mint bárhol a világon. A képzés egyébként elméleti és gyakorlati részből áll, egy részük az ipari partnerekkel együttműködve.

Venczel Tamás közel két éve dolgozik mérnökként Miskolcon. Mint mondta, a hegesztési technológiák iránt egyre nagyobb az igény, egyre nagyobb területet fed le ez a technológia.

– A munkáltatóm is úgy gondolta, hogy szeretne olyan embereket képezni, akik jobban átlátják a folyamatokat, képesek fejleszteni a céget, ezért támogatnak engem a képzésben – mondta.


EWE és IWE oklevelek

A képzésre jelentkezett 22 fő jelentős része ipari szakember, aki ennek a 1,5 éves posztgraduális képzésnek a keretében szeretné megszerezni a nemzetközi hegesztőmérnöki oklevelet. A szakon végzett hallgatók a nemzetközi képzési követelményekhez való igazodást követően 1993-tól EWE (European Welding Engineer), 2009-től pedig IWE (International Welding Engineer) oklevelet is átvesznek a szakmérnöki diplomájuk mellé. Most (a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézete, illetve a Felnőttképzési Regionális Központ szervezésében) a 25. évfolyam kezdi meg tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!