Nem szabad elhinni, hogy 7 százalék kamatot adnak!

Miskolc - A Miskolci Egyetem hallgatói is megismerhették az új, magyar közgazdasági gondolkodásmódot.

Miskolc - A Miskolci Egyetem hallgatói is megismerhették az új, magyar közgazdasági gondolkodásmódot.

– Még mindig keveset tudunk a pénzügyekről, még mindig tanulnunk kell ezen a téren. A közgazdaság-tudomány és a gazdaság van az emberért és nem fordítva. De jó, ha ezeket a folyamatokat és törvényszerűségeket megismerjük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyik oldalon abszolút takarékosak és kockázatkerülők vagyunk. Hajlandóak vagyunk 4-5 üzletet végigjárni és megnézni, hogy hol olcsóbb az adott termék, ugyanakkor becsukott szemmel hajlandóak vagyunk elhinni, hogy 7 százalékos vagy afölötti kamatot is kaphatunk a megtakarított pénzünkért a jelenlegi, alacsony kamatkörnyezetben.

A magyar kkv-k soha nem látott alacsony kamat mellett juthatnak hitelhez. Dr. Kocziszky György

Alapvető fordulatok

Mindezt dr. Kocziszky György professzor, a Miskolci Egyetem oktatója, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja mondta kedden lapunknak az egyetemen, ahol a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége tartott konferenciát egyetemi hallgatók és oktatók számára. Az egyik előadó dr. Kocziszky György volt, aki hangsúlyozta: az MNB legalább 4-5 alapvető fordulatot hajtott végre a 2008-as gazdasági válság óta. Első és meghatározó ezek közül a 2012-ben elindult kamatcsökkentés. Ma 0,9 százalékos a jegybanki alapkamat.

– Az alapkamat változása azt is lehetővé tette, hogy az ország finanszírozása kedvezőbb lett, az úgynevezett kockázati felárak is csökkentek. Ez a csökkenés, illetve a hitelezési krízis megoldása lehetővé tette egy új hitelezési forma megjelenését, amelyet a jegybank kezdeményezett. Ez az úgynevezett növekedési hitelprogram. A magyar kis- és középvállalkozások soha nem látott alacsony kamat mellett (2,5 százalék) juthatnak hitelhez, akár egymilliárd forintig. A kedvező gazdasági folyamatokat a hitelminősítő intézetek is abszolút pozitívan értékelték – fogalmazott a szakember.

Felvetettük, az alacsony kamatok viszont nem kedveznek azoknak, akik a bankba tennék a pénzüket. Dr. Kocziszky György azt tanácsolta, vállalkozásba kell kezdeni. Akinek pedig egy-két millió forintja van, annak kedvező befektetési formákat érdemes választania. Ilyenek a Diszkont kincstárjegyek vagy az államkötvények, melyek jóval az infláció és jóval a jegybanki alapkamatnál magasabb 2,5 százalék körüli kamathozamot ígérnek.

„Kiszámíthatóbb”

Dr. Lentner Csaba professzor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az újjászervezett magyar állam közpénzügyi rendszeréről tartott előadást. Lapunknak azt mondta: Magyarországon a közpénzfelhasználás lényegesen javult az elmúlt években. Ez megmutatkozik abban, hogy a magyar állam működése kiszámíthatóbbá vált. Csökkent a költségvetés hiánya, teljesítjük az unió követelményrendszerét, 6 év alatt 10 százalékkal mérséklődött Magyarország államadóssága, ezen belül a devizaarány a felére esett vissza. Ezek a körülmények mind arra mutatnak, hogy Magyarországon az állami pénzügyek működnek. 2013-től a kormányzati pénzügyekre rásegítő mechanizmusként működik az MNB. Ennek következtében olcsóbban lehet a magyar államot finanszírozni, kisebb az állampapírok után a kamatfizetési kötelezettség, sorolta a szakember. Hozzátette: minden esély megvan arra, hogy Magyarország, miután stabilizálta önmagát, a versenyképességi fordulat útjára is rátérjen. Ez pedig a vállalkozások teljesítményében, hatékonyságában és a bérekben is meg kell hogy jelenjen.

Oktatás és egészség

A konferencia fontos célja volt, hogy korszerű ismereteket hozzon el a diákokhoz. Dr. Lentner Csaba ezzel kapcsolatban kifejtette: a versenyképes, fejlett, korszerű ismereteket átadó oktatási rendszer nélkül nincs gazdasági fejlődés. A magyar versenyképesség nagyban függ a munkaerő képzettségétől, munkaorientáltságától és, ami egyre fontosabbá válik, az egészségi állapotától. Ezért nemcsak a gyógyításra kell nagy figyelmet fordítani, hanem a prevencióra is – hangsúlyozta a professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!