Jó pár egyetemi képzést már hiába keresnek Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Egyetemen négy képzés szűnik meg, néhány pedig átalakul.

Miskolc - A Miskolci Egyetemen négy képzés szűnik meg, néhány pedig átalakul.

Több mint harminc – eddig alapképzésben vagy osztatlan képzésben megjelölhető – szakot számol fel az oktatásirányítás a felsőoktatásban. A Miskolci Egyetemet is érinti a változás, de az intézmény képzési palettája csak négy szakkal lesz szegényebb, több képzés pedig átalakul. Dr. Horváth Zita általános rektorhelyettes lapunknak elmondta, a megszűnő szakok a következők: előkészítés-technikai mérnöki mesterképzési szak, kulturális antropológia alapképzési szak, nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés, valamint a szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés.

– A korábban történelem-régészet szakként indított alapképzés esetében a régészet önálló szakká válik, ennek nyilvántartásba vételét kértük az Oktatási Hivataltól. Néhány képzésnek a neve változott meg, a logisztikai menedzsment mesterszak ellátásilánc menedzsment néven folytatódik tovább, az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzés, valamint a felsőoktatási szakképzés orvosi diagnosztikai analitikus néven szerepel az új szakjegyzékben, továbbá a politológia alapképzés politikatudomány nevet kapott. A kulturális antropológia alapképzés egyedül a Miskolci Egyetemen folyt, mesterszak az ELTE-n és Miskolcon van. A mesterszak marad, bízunk benne, hogy sikerül elérni a fenntartónál, hogy jövőre állítsák vissza az alapszakot – tájékoztatta lapunkat a rektorhelyettes.

Nagy sztár volt

A jövőre megszüntetendő szakok közül több kifejezetten népszerű volt az elmúlt években. Ilyen az andragógia például (a Miskolci Egyetemen nem volt ilyen képzés), egy ideig a bölcsészettudományi terület nagy sztárja volt: 2011-ben még 5456-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 2012-ben több mint 3400-an, majd elsőként került az olyan képzések közé, amelyekre csak az igen magas központi ponthatárt elérő felvételizők kerülhettek be. A 2015-ös általános felvételin már csak 685-en, a 2016-os eljárásban 620-an jelentkeztek andragógiára. Szintén közkedvelt szak volt a fiatalok körében a társadalmi tudományok vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki képzés, amelyek most ugyancsak ott szerepelnek a megszüntetendő egyetemi szakok listáján.

Utoljára

A keresztféléves képzésre jelentkezők választhatnak utoljára több tucat megszűnő alapszak közül. Az egyik oktatással foglalkozó portál információi szerint számos olyan képzés is eltűnik, amelyekért pár éve még utcára vonultak a hallgatók. Az egyeztetések oda vezettek, hogy akkor az oktatásirányítás engedett, és több szak kivezetését a 2017 szeptemberében kezdődő tanévre halasztották.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!