Európai csúcsszervezet élén

<p>A mérnökképző intézetek, felsőoktatási intézmények európai csúcsszervezetének igazgatótanácsába választották a Miskolci Egyetem <A href=""><B>Elektrotechnikai-Elektronikai Tanszék</B></A><B>ének egyetemi docensét.</B></p>

Váradiné dr. Szarka Angéla az Európai Mérnökképzési Szövetség (SEFI – Société Européenne pour la Formation des Ingénieurs) éves közgyűlésén, július 5-én, szombaton vette át kinevezését Dániában.

Az Európai Mérnökképzési Szövetség 30 országból mintegy 150 mérnökképző intézetet tömörít. A SEFI (www.sefi.be) az Európai Bizottság hivatalos, brüsszeli székhelyű tanácsadó szervezeteként a felsőoktatás, azon belül pedig a mérnökképzés fejlesztéséhez, a képzés és az ipar együttműködéséhez, a nemzetközi szervezetek, elsősorban az Európai Bizottság és a mérnökképzés kapcsolatrendszerének bővítéséhez járul hozzá tevékenységével.

A Miskolci Egyetem 1988-ban csatlakozott a SEFI-hez, és a 20 tagú választott igazgatótanácsban 1993-tól folyamatosan képviseli hazánkat. 2002-től mostanáig Dr. Patkó Gyula, az egyetem jelenlegi rektora volt az igazgatótanács magyar tagja.

E tisztséget – továbbra is egyedüli magyarként – Váradiné dr. Szarka Angéla, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának (Elektrotechnikai-Elektronikai Tanszék) egyetemi docense tölti be. A kinevezés három évre szól, s egyszer hosszabbítható ugyanennyi időre.

A szervezet vezetésében való aktív részvétel a hazai és természetesen a miskolci mérnökképzés vonatkozásában is számos előnyt, értéket jelent, hiszen a nemzetközi kapcsolatteremtés, az információáramlás, a véleményezés, az érdekképviselet mellett az európai szintű döntések formálásának lehetőségét is magában rejti. A szakterületen, mely napjainkban reformkorát éli, különös jelentőséggel bír ez, hiszen a kontinens s benne hazánk számára is óriási jelentőséggel bír a jövőre nézve az innováció és a kutatás-fejlesztés itt tartása, a magas színvonalú high-tech fejlesztések megalapozása és térnyerése. E szükséglethez napjainkban erőteljes mérnökhiány párosul hazánkban, így egyre nagyobb jelentőséggel bír a természettudományos-műszaki ismeretek minél fiatalabb korban való elsajátítása, majd a felsőoktatási intézményekben a megfelelő szaktudás megszerzése.

A Miskolci Egyetem a felsőfokú műszaki-természettudományos képzés egyik hazai bázisaként több tekintetben is megújította képzéseit – a bolognai folyamatnak megfelelően –  e szinten, stratégiájában pedig azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra nemzetközi szinten is versenyképes kutatóegyetemmé váljon. A mérnökképző intézetek, felsőoktatási intézmények európai csúcsszervezetének igazgatótanácsában való képviselet továbbra is jó lehetőségeket biztosít az intézmény számára, közvetve pedig a hallgatók és a régió ipara is profitálhat ebből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!