Edelény hírei

2018.09.26. 07:35

Fizetni kell, de nem kötelező Edelényben

Edelény - Díjat számolhat fel Edelényben az ügyeletes orvos, ha indokolat­lanul veszik igénybe a szolgáltatást.

Edelény - Díjat számolhat fel Edelényben az ügyeletes orvos, ha indokolat­lanul veszik igénybe a szolgáltatást.

Edelény közösségi oldalán látott napvilágot a hír: a városi önkormányzat legutóbbi testületi ülésén módosították a központi orvosi ügyelet szervezeti és működési szabályzatát, amelynek értelmében, ha az orvosi ügyeletet indokolatlanul veszik igénybe, az ügyeletes orvos díjat számolhat fel.

A megfelelő ellátás az arra valóban rászorulók részére jár.” Molnár Oszkár

Mint Molnár Oszkártól, Edelény polgármesterétől megtudtuk, ilyen esetekben a páciens dönti el, igénybe veszi-e így is a szolgáltatást vagy sem. Az így beszedett díj az önkormányzat által fizetendő havi díjat fogja csökkenteni.

Kötelező feladat

„A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján a helyi önkormányzatok kötelezően ellátandó feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása – mondta megkeresésünkre Molnár Oszkár. – Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény rögzíti, hogy a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi ügyeleti ellátásról. Ezen kötelező feladat ellátása a települési önkormányzatokra az elmúlt években egyre nagyobb terhet ró. A Kormány az elmúlt években több olyan intézkedést hozott, mely a háziorvosok pótlását igyekszik kezelni, ugyanakkor ez egy hosszabb távú folyamat. Esetünkben sajátos helyzet alakult ki, mert az orvosi ügyelet illetékességi területén – 16 település – működő háziorvosok jelentős része nem hajlandó részt venni az ügyeleti ellátásban…”

Nem pénzbeszedés a cél

„Az egészségügyi ágazatban végrehajtott béremelés a háziorvosi ügyeleti ellátás finanszírozását nem érintette – mondja az edelényi városvezető. – Az érintett önkormányzatok csak jelentős önerő biztosítása mellett tudják megszervezni az ügyeleti ellátást, már ameddig egyáltalán találunk orvost, aki elvállalja. A mi ügyeletünkön többségében a megyei kórházból érkező orvosok vállalnak szolgálatot, ugyanakkor nagy problémát jelent az, hogy egy Miskolchoz közeli ügyeleten 6-8 beteg fordul meg hétvégén, míg Edelényben 35-65 fő között mozog ez a szám. A kijáró orvosok nem tudnak regenerálódni, mert egy évtizedekről áthúzódó rossz szokás, és elkényelmesedés miatt sokan indokolatlanul a háziorvosuk helyett az ügyeletet keresik fel az ügyeleti ellátás körébe nem tartozó betegségeikkel, vagy igényeikkel. Amikor egy 8 fős család azért látogatja meg az ügyeletet, mert azt hallották, hogy az utcában többen megbetegedtek, és vizsgálja már meg őket az orvos, nem-e kapták el a betegséget, úgy gondolom, az indokolatlan igénybevétel nem kérdőjelezhető meg. Erre az egészségbiztosítási alap nem nyújt finanszírozást. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ilyen típusú esetek elveszik az időt és energiát a valóban rászoruló betegektől, akik olykor órákat kénytelenek várni az ellátásra.”

„A célunk törvényes eszközökkel megteremteni a megfelelő ellátást az arra valóban rászorulók és jogosultak részére. Az általunk most bevezetett kényelmi szempontból igénybe vett ellátásáért fizetendő díjjal az indokolatlanul megjelenők számának csökkenését, és a valóban rászorulók megfelelő ellátásban részesítését szeretnénk elérni. A beszedett díj egyébként is az önkormányzat által kifizetendő havi díjat fogja csökkenteni. Nekem, mint polgármesternek és polgármester társaimnak az a feladatunk, hogy településeink lakosságának megszervezzük és biztosítsuk ugyanazt a magas szintű orvosi ellátást, melyet a nálunk százszor gazdagabb települések tudnak biztosítani. Ez valóban nem könnyű feladat.”

Patakon megoldották

Kíváncsiak voltunk más térségben is előfordul-e, hogy indokolatlanul akarják igénybe venni az orvosi ügyeletet.

„Évekkel ezelőtt nálunk is hatalmas gond volt, hogy a kistérségi formában működő ügyeleteket sokan keresték fel indokolatlanul – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – 16 település lakosait szolgálja az ügyelet, csak arra van lehetőség, hogy az indokolt eseteket lássák el az orvosok. Két éve módosítottuk a működési szabályzatot, amelynek értelmében, ha nem indokolt az ellátás, akkor az orvos elküldheti a pácienst, de díjat ezért nem számolnak fel. Ennek köszönhetően mára gyakorlatilag a nullára szorult vissza az ügyeletet indokolatlanul felkeresők száma. Amikor létrejött nálunk a mentőállomás, rá egy évre kötöttünk egy megállapodást az OMSZ-szel. A miskolci központba beérkező hívásokat már ott szűrik és tájékoztatják a hívót, hogy ezzel ráérnek másnap orvoshoz menni, vagy hogy küldik az ügyeletes orvost, indokolt esetben pedig a mentőt. Egyelőre ez a rendszer is nagyon jól működik.


Ennyit kell fizetni: Kényelmi szolgáltatás díjai

Ellátási területen belül 2000 forint

Ellátási területen kívül lakóknak 4000 forint

Külföldieknek 8000 forint

Kiszállási díj indokolatlan hívás esetén

Ellátási területen belül 3000 forint

Ellátási területen kívül lakóknak 5000 forint

Külföldieknek 10 000 forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!