Edelény hírei

2017.12.20. 11:58

Tanuszodát avattak Edelényben

Edelény - Állami forrásból épült meg a járási központ két medencés sportlétesítménye.

Edelény - Állami forrásból épült meg a járási központ két medencés sportlétesítménye.

Az edelényi tanuszoda átadó­ünnepségét tartották kedden délelőtt. A létesítmény a Nemzeti Sportközpontok beruházása keretében valósult meg, Magyarország Kormányának támogatásával (385 millió forint), de a projekt megvalósításához az Edelényi Városi Önkormányzat is hozzájárult (85 millió forinttal), többek között a közművek, az uszoda környezetének, parkolójának a kiépítésével.

A nagyközönség is

A sportlétesítmény annak a programnak a keretében készült el, amely azt célozza, hogy minden járási székhelyen legyen tanuszoda, ahol a gyermekek megtanulhatnak úszni. Ennek jegyében, az Edelényben önkormányzati tulajdonú területre épült sportingatlanban két medence kapott helyet, az egyik egy 10×6 méteres, 80 centi mélységű, amelyben az úszás alapjait sajátíthatják majd el a fiatalok, és egy 25×15 méteres, 1,9 m mélységű.

A tanuszodát – amelynek fenntartója a Nemzeti Sportközpontok lesz (vagyis az állami szerepvállalás miatt a helyi önkormányzat számára ez nem jelent majd anyagi terhet) – az iskolai, tanítási időszakban elsősorban oktatási intézmények használhatják majd 8 és 16 óra között, de a próbaüzemet követően a nagyközönség is látogathatja majd a létesítményt.

Az ünnepélyes átadón Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Molnár Oszkár, Edelény polgármestere és Orosz Atanáz, görögkatolikus püspök mondott avató beszédet, utóbbi meg is szentelte a létesítményt, mielőtt a tanuszodával szomszédos Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai be nem ugrottak volna a vízbe, szimbolikusan használatba véve ezzel a medencéket.

Karácsonyi ajándék

Molnár Oszkár beszédében úgy fogalmazott: ettől szebb karácsonyi ajándékot Edelénynek, a járásnak nem hozhatott a Jézuska. A városvezető Orbán Viktor miniszterelnöknek, továbbá Demeter Zoltánnak, valamint a Nemzeti Sportközpontok munkatársainak, és a kivitelező cégeknek mondott köszönetet a tanuszoda átadása kapcsán.

5000 gyereknek

Demeter Zoltán többek között arról beszélt, hogy a kormány az oktatást kiemeltként kezeli, és a ,,három T-s” program, a tanterem-, tanuszoda-, tornaterem-építés keretében a most átadott tanuszoda az „egészségesebb társadalomban egészségesebb gyermekek” célt szolgálhatja.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy az edelényi vizes központ 5000 iskolás, óvodás számára biztosít úszáslehetőséget, akik között olyan hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek is vannak, akiknek a szüleik nem biztos, hogy ilyen oktatásban részesíthették volna őket.

Demeter Zoltán azt is mondta, hogy ha van olyan fiatal, aki az edelényi járásból figyelemmel kísérte a múlt heti rövidpályás úszó Eb-t, és kedvet kapott a sportághoz, annak mostantól van hol elindulnia egy olyan úton, ahol a legjobbak a győzteseknek a Himnuszt is eljátsszák, míg azoknak akik nem jutnak el eddig, az egészséges életmód jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!