Helyi közélet

2010.06.06. 11:53

Vasúti helyzetjelentés vasárnap délben

<p>Észak-Magyarországon újabb korlátozást vezettek be. Még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek. A Dunántúlon már a Duna vízszintjének emelkedése miatt is korlátozásokat kellett bevezetni.</p>

A Magyar államvasutak közleménye:

Tájékoztatjuk Tisztelt utasainkat, hogy 2010. június 06-án 12-tól az árvízhelyzet romlása miatt a Budapest- Miskolc- Nyíregyháza- Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő  kör IC vonatok további intézkedésig Miskolc- Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig és vissza-közlekednek. A Nyíregyháza-Miskolc oda-vissza viszonylatban utasainkat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítjuk el.

2010. június 6-án (vasárnap) 0.00 -  24.00 óráig valamennyi, a 80. sz. vonalon (Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati – körIC-k –, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést és az állomást is elöntötte az ár. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható (http://www.borsodvolan.hu/hirek/menetrendi-elt-r-sek-06-05-meghosszabbitott-b-rlet-rv-nyess-g/119/ )

A Miskolc–Bánréve–Ózd vonalon, Putnok–Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, azonban a volánjáratok közlekedése is változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között – a megemelkedett Duna-vízszint miatt – 10 órakor le kellett zárni a folyóhoz közelebbi vágányt. A másik vágányon pedig óránkénti hatvan kilométerre korlátozták a sebességet. Így a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt június 5-től 6-án éjfélig, szombaton és vasárnap valamennyi a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az erre a két napra előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár-alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé a közlekedés a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasok figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel.

A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es telefonszámán és weboldalunkon tudnak tájékozódni az aktuális utazási lehetőségekről.

A kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

 

Budapest, 2010. június 6.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában