Helyi közélet

2011.11.18. 10:41

„Agrárforradalomra van szükség”

Miskolc - Határozott elképzelés kell, hogy az összedőlő Európa ne temessen maga alá minket.

Miskolc - Határozott elképzelés kell, hogy az összedőlő Európa ne temessen maga alá minket.

Hetente kapkod a világ a válság hatására, pedig valami elhatározott stratégia kellene a kezelésére - kezdte hozzászólását Kopátsy Sándor közgazdász. Ugyanúgy határozott elképzelés mentén valósítható meg, hogy az összedőlő Európa ne temessen maga alá minket - jelezte.

A legnagyobb probléma a foglalkoztatás alacsony színvonala, ebben utolsók vagyunk a kontinensen. Mintegy két millió ember nincs bevonva a társadalmi termelésbe, nem képzettek és a munkától is el vannak szokva - állapította meg. Mit kell tenni? - tette fel a kérdést a közgazdász.

Egy millió munkahelyet az alacsony képzettségű munkaerő számára kell teremteni, melyet vidéken és a mezőgazdaságban kell megoldani. 1000 évig mezőgazdasági nagyhatalom voltunk, az adottságaink jók, azonban 20 év elmaradását nem könnyű behozni. Háromszor annyi víz folyik át az országon, mint amennyi leesik, mely megteremtheti egy modern öntözéses gazdálkodás alapját, mely felszívhatja a sok képzetlen munkaerőt - ismertette.

Vissza a keleti piacokra

Ehhez azonban helyre kell állítani kapcsolatunkat a keleti piacokkal, melyeknek most még több pénzük van, mint korábban. Példaként említette, hogy az Egyesült Államok 300 - 400 ezer spanyolt tud foglalkoztatni, az EU virágpiacának 40 százalékát a hollandok Afrikában termesztik meg.

Agrárforradalomra van szükség - szögezte le -, a víz „megművelésével” halfarmok kialakításával is előre léphetünk. Kínában 20 év alatt hatszorosára nőtt a halfogyasztás, Vietnamban kétszer annyit termelnek, mint korábban. Kitörési pont lehet még a bányászat és a kohászat, például a réz ára a többszörösére emelkedett az elmúlt években - emelte ki. Nálunk a legvékonyabb a földkéreg, mely kedvez a termálvíz felszínre hozásának - tette hozzá a tartalmas javaslatcsomaghoz Kopátsy Sándor.

ÉM-PGY


Miskolc - Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a helyi gazdaság speciális nehézségeit vette számba.

Miskolc - Megint eltelt egy év, elkészült az újabb megyei TOP 100 kiadvány, amelyben három különböző szempont – hozzáadott érték, nettó árbevétel és foglalkoztatotti létszám – szerint rangsoroljuk a megye 150 legjelentősebb vállalkozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában