Friss hírek

2010.07.26. 13:01

Évente 200 "boszorkányt" ölnek meg Indiában

<p>Legalább 200 boszorkánysággal vádolt nőt lincselnek meg vagy kergetnek öngyilkosságba évente Indiában - írja az AFP hírügynökség egy indiai segélyszervezet tanulmánya alapján. Az áldozatok többségének a vagyonát akarják megszerezni a szegény falusiak.</p>

A felmérés szerint a legtöbb erőszakos esemény az észak-indiai Jharkhand állam nyomorgó törzsi területein történik, de jelentettek más eseteket Andhra Padeshből, Haryanából és Orissából is. A RLEK segéyszervezet elnöke, Avdhash Kaushal elmondta, hogy az áldozatok többsége egyedülálló, vagy özvegy és gyakran a földjük, illetve pénzük megszerzése a cél.

A boszorkánysággal megvádolt nőknek válogatott megaláztatásokon kell keresztül menniük. Arra kényszerítik őket, hogy vizeletet igyanak vagy székletet egyenek nyilvánosan, majd meztelenül végighajtják a falun a szerencsétleneket. A rendőrségtől és más hatóságoktól szerzett információk alapján készített becslés szerint mintegy 200 nőt lincselnek meg, vagy kergetnek öngyilkosságba a megalázással évente. Az elmúlt 15 évben több mint 2500 nővel végeztek "boszorkányság" miatt.

"A boszorkányság nevében elkövetett gyilkosságok ellen már elfogadtak egy törvényt Jharkhand, Bihar és Chattisgarh államokban, de ritkán alkalmazzák" - mondta Kaushal. Az RLEK a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy vizsgálatot kezdeményezzenek az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!