Magyarország

2010.10.18. 19:14

VÖRÖSISZAP - Többen légzési nehézségekről panaszkodtak a szálló por miatt

<p>Többen a szálló por okozta légzési nehézségek, irritáció miatt keresték fel az orvosokat az iszap-katasztrófában érintett területeken dolgozók közül - derül ki a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos információk közzétételére létrehozott kormányzati portálon lévő hétfő délutáni helyzetjelentésből</p>

. A jelentésből az is kiderült, hogy a mezőgazdasági területek vegyi mentesítésére tervezett akció nem járt sikerrel, ezért a szakemberek újabb talajmentesítési technikák kidolgozásába fogtak. Közben az érintett településeken tart az utcák takarítása, hétfőn délelőtt megkezdték a Torna-patak mentén lévő ingatlanok udvarainak mentesítését is.

A megye több településéről érkező körülbelül 1000 közmunkás fogadását, munkába állítását az operatív törzs megszervezte. Ők a kijelölt "utcaparancsnokok" irányításával és felügyeletével végzik Devecser szennyezett részének tisztítását. Megfelelő védőfelszerelést kaptak a munkások és felhívták a figyelmüket, hogy használják is azokat. Szintén folytatták a romeltakarításban vállalt munkájukat a honvédség kirendelt erői. A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke közben vasárnapi rendeletében döntött Kolontáron 23 lakhatatlanná vált épület bontásáról.

Mostanra megteltek Devecseren a segélyszállítmányok fogadására korábban kijelölt gyűjtőhelyek, így három új befogadó helyszínt jelöltek ki. A megtelt raktárakat lezárták, ezeket a rendőrök és polgárőrök közösen őrzik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz is érkeztek felajánlások, hétfőig összesen 267. Ezek közül141 hazai felajánlás, 126 pedig külföldről érkezett. Az OKF-hez főleg a tudományos, egészségügyi szakértelmüket vagy munkájukat felajánlók fordultak.

A közlekedést továbbra is korlátozzák az érintett településeken. A rendőrség ellenőrző-áteresztő pontokat működtet, járőrszolgálatot végez és egyelőre ők őrzik a timföldgyárat is. A lezárt területre továbbra is kizárólag a mentesítésben részt vevők, a magukat igazolni tudó helyiek és a katasztrófavédelem engedélyével rendelkezők léphetnek be. A légtérzár ellenőrzése is folyamatos, a készenléti helikopternek azonban eddig nem akadt munkája.

Az Ajka-Devecser -padragkúti bekötő út, valamint a Devecser-Tapolca, és Devecser-Somlóvásárhely közötti összekötő utakat a forgalom elől lezárták, csak a helybeliek és a mentésben résztvevők közlekedhetnek erre. A bevezetett sebességkorlátozásokat a környező utakon továbbra is fenntartják, a nehézgépek kerekeiről az útra kerülő szennyeződés miatt. Az érintett útszakaszokat folyamatosan tisztítják.

Részlegesen megindult a buszközlekedés Ajka és Devecser között. Az Ajka - Kolontár - Devecser szakaszon - és visszafelé irányban is - reggel, kora délután és este is jár egy pár busz. Közben a MÁV is folytatja az iszapömléskor megsérült vonalszakaszának helyreállítását.

A fekvő- és járóbeteg ellátás, a gyógyszer, és kötszerellátás folyamatosan biztosított. Új sérültekről nem érkezett jelentés. A katasztrófa által érintett területen az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét, és végzi a minták részletes vizsgálatát. Az ivóvíz ennek alapján biztonsággal fogyasztható.

A porkoncentráció változásait is mérik a levegőben, ajánlott a porálarc viselése a szabadban, illetve a mentési munkákban, poros helyeken dolgozók esetében. A szállongó por mennyiségének emelkedése következtében a területen tartózkodók közül többen légzési - irritációs - panaszokkal jelentkeztek az egészségügyi ellátó helyeken.

A mezőgazdasági területeken az Elastiq nevű növényvédőszer-adalékanyag segítségével próbálták elvégezni a mentesítést, de a szer kijuttatása nem járt eredménnyel. Ezért a kármentesítési feladatok más irányú megoldása érdekében az erre a célra létrejött védekezési munkabizottság irányításával a szakemberek az újabb talajmentesítési lehetőségeket vizsgálják.

A Torna-patakon jelenleg Somlóvásárhelynél és a Marcal folyón Nemeskocs térségében 20 tonna gipszet szórnak naponta a vízbe, a vizek pH értékének semlegesítésére. A legfrissebb mérések alapján a pH érték a Marcalon 8,22, a Rábán és a Mosoni-Dunán 8,1, a Torna - patakon 7,8- 8,4 érték között van. A Dunán a szokásostól kimutatható eltérést sehol sem mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!