Digitália

2024.04.08. 06:00

Elkészült a kamera, ami mindenkit meztelenre vetkőztet – igen, de ez művészet!

Valóra vált a kamaszok álma: ez a fényképezőgép bárkit pillanatok alatt anyaszült meztelenre vetkőztet. Provokáció vagy műalkotás?

MW

Forrás: NUCA

A NUCA fényképezőgép mesterséges intelligencia segítségével 10 másodperc alatt automatikusan levetkőztet minden személyt, akiről képet készít és előállítja a fotóját ruhában és ruha nélkül – ugyanabban a pózban, ahogy a kamera látja.

Alkotói szerint elkészítésének az a célja, hogy provokáljon és megkérdőjelezze a generatív mesterséges intelligencia képességeit.

Forrás: NUCA

Mathias Vef és Benedikt Groß, a NUCA alkotói művüket „spekulatív tervezési és művészeti projektnek” nevezték. Persze van az a nézet, ahonnan a produkció inkább minden kamasz (és örök kamasz) megvalósult álmának látszik. Alább két videó illusztrálja a fotózás folyamatát:

„Ez a projekt vitát indít a mesterséges intelligencia lehetőségeiről, hangsúlyozza a beleegyezés szükségességét, rámutat az algoritmusok és a mesterséges intelligencia által generált képek lehetséges társadalmi hatásaira” – fogalmaznak a művészek.

Hogyan működik?

A NUCA prototípusa egy 3D-nyomtatott kamera 37 mm-es látószögű objektívvel. Amikor elkészít egy képet, a fájlt elküldi egy szerverre, amely Vef és Groß algoritmusaival elemzi a képet. A program leírja szövegesen a kép alanyát, nemét, életkorát, rasszát, fizikai paramétereit. Ezt a leírást a szerver prompt (szöveges utasítás) generálására használja, betölti a jelenlegi legjobb, nyílt forráskódú szöveg-kép generátorba, a Stable Diffusionba. A meztelen képet a Stable Diffusion a Civitai modelljeinek felhasználásával állítja elő, majd egy pillanat alatt hozzáadja a lefotózott személy arcát a mesterséges intelligencia által generált testképhez,

mindez internetkapcsolattól függően átlagosan 10 másodperc alatt elkészül, de már optimalizálják a folyamatot, hogy gyorsabb legyen.

Tudni kell, hogy az utóbbi időben sok botrányt kavart mesterséges intelligenciával vetkőztető alkalmazások valójában nem vetkőztetnek senkit, hanem szinte hibátlanul generálnak egy olyan ruhátlan testet a képbe, amelyik az MI algoritmusai szerint megfelelhet a lefotózott személy adottságainak és pillanatnyi testhelyzetének.

Vef és Groß azt állítják, hogy a NUCA webhelyén található számos álpromóciós videó és kép szándékosan sikamlós, mert a tényleges fogyasztói vágyak szatírái. Bár a kamera a polcról levehető és működik, nem termék, nem akarják árusítani. Viszont szerepelni fog a berlini Nüüdben június 29-én megrendezésre kerülő „Uncanny” című kiállításon.

„Megpróbáljuk kideríteni, hogy az emberek alapvetően hogyan fogadják, mert mi magunk is különbözőképpen reagálunk” – mondta Vef. „Ez egy nagyon problémás téma, ahogyan azt a hírekben is olvashatjuk, hiszen meztelen képeket készítettek Taylor Swiftről, és ott vannak a spanyol gyerekek, akik lemeztelenítették mesterséges intelligenciával az osztálytársukat.”

A NUCA honlapján található videók vidámak, de Vef azt mondja, arra számít, az emberek, különösen a nők, rémülettel fognak reagálni rá.

„Az első személy, akinek megmutattam, nem tudott a mélyhamisítási technológiákról, és nagyon megdöbbent” – magyarázta Vef a 404 Media-nak. „Mások, a barátaim, szórakoztatónak és viccesnek tartották, játszani akartak vele, és több képet készíteni. Szóval sokféle reakció lehetséges.”

A nem konszenzusos mesterséges intelligencia által generált képek már régen képesek erre az aggályos mutatványra – ez a projekt azzal üt, hogy pillanatok alatt elérhetővé teszi egyetlen, könnyen legyártható készülékkel.

Akik nem konszenzusos meztelen képeket készítenek, általában arctalanul és névtelenül teszik közzé áldozataik ruhátlan képeit. A megcélzott emberek – túlnyomórészt nők – azonban beazonosíthatóak, magánéletük megsérül, mert a képeket internetes platformokon terjesztik.

A NUCA kamera ezt a folyamatot egyetlen tárggyal, a fényképezőgéppel összefogja, és a képet készítő személyt a mesterséges intelligencia segítségével a lemeztelenítettel egy helyiségbe helyezi – mondják az alkotók.

A 404 Media megkérdezte Vefet és Großt, hogy jó szándékuk ellenére nem aggódnak-e amiatt, hogy elterjedhet és mások is megvalósíthatják a kamera ötletét.

„Szerintem ennek éppen az ellenkezője történik majd” – mondta Groß. „Ezzel a csavarral, amit a kamerás megoldás nyújt, valójában egy térben kötjük össze a fotózókat és azokat, akikről a kép készül, és így nagyon-nagyon érdekes beszélgetéseket folytatunk a témában.”

„Más mélyhamisítási eljárásokkal ellentétben a NUCA kamera fizikailag összeköti az alkotót és az alanyt, és azonnal megmutatja az eredményt. Megszűnik az anonimitás, játékosságot állít szembe ezzel az eddigi rémálomszerű trenddel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!