Digitália

2022.10.12. 06:00

Itt a világ első elektromos utasszállító repülőgépe

Az Alice nevű gépet az izraeli Eviation Aircraft cég indította el a washingtoni nemzetközi repülőtérről.

Forrás: Eviation

A zéró emissziós repülőgép 3500 láb magasságban utazott a nyolcperces tesztrepülésen.

„Ez már történelem – mondta Gregory Davis, az Eviation elnök-vezérigazgatója a CNN Business-nek. – Egészen mostanáig szinte nem változott a meghajtási technológia a repülőgépeken, mióta a dugattyús hajtóműről a turbinás hajtóműre váltottunk. Utoljára az 1950-es években ugrott ekkorát a technológia."

Az elektromos autókéhoz vagy mobiltelefonokban használtakhoz hasonló akkumulátortechnológiájával és 30 perces töltéssel a kilenc személyes Alice egy órát és mintegy 800 kilométert képes repülni. A gép utazósebessége 287 mérföld/óra: összehasonlításképpen, a Boeing 737 maximális utazósebessége 588 mérföld/óra.

A fejlesztő Eviation 2015-ben alakult. A cég azt reméli, hogy a repülés során összegyűjtött információkat is felhasználva 2027-ig már repülőgépeket szállíthat megrendelőinek.

Az Eviation vezére persze még arra figyelmeztet, hogy a terv változhat.

„Terabájtnyi adatot generáltunk a repülőgépen lévő adatgyűjtő rendszerekkel, tehát még eltöltünk pár hetet az elemzésekkel –  mondta Davis.

2025-ig akarnak fejleszteni egy FAA-tanúsítvánnyal rendelkező repülőgépet, ami újabb tesztek után juthat majd az ügyfeleikhez.

Az Alice három prototípusa között van „ingázó”, vezetői és egy teherszállító változat. Az elsőben kilenc utassal és két pilótával, a másodikban hat utasüléssel, a teherszállító repülőgépben pedig 450 köbméteres raktérfogattal számolnak.

Eredetileg Alice 2021-ben indult volna el, de éveket csúsznak a fejlesztésével, holott több légitársaság is igényt tartana a teljesen elektromos repülőgépre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!