Debrecen hírei

2011.04.02. 21:59

Csapatgyőzelem!

<p>Férfi Kosárlabda NB I A, 2011. április 2. Debrecen, Oláh Gábor utca, 400 néző</p>

Vezette: Földházi, Benczur, Gorka (Dr. Gencsev)

Factum Sport Debrecen – MJUS-Fortress Körmend
96-74 (20-22, 25-22, 25-15, 26-15)

Debrecen: Kaluha 17/9, Singletary 19/9, Mondzinger 12/6, Mekongo 17, Langford 15/6. Csere: Boros 7/3, Tóth G. 6., Kovács I. 3/3. Vezetőedző: Mika Turunen.

Körmend: Ruják 10/3, Németh I. 14/12, Ferencz 3/3, Bell 24, Dies 9. Csere: Trummer, Hegedűs G. 2, Dávid G. 6, Sonyák, Boldizsár 6. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Mika Turunen: Nagyon fontos győzelmet arattunk. Az egész klub számára jelentős siker ez, és nagyon büszke vagyok a játékosokra. Sokan a kívülállók közül még mindig nem igazán érzik mennyit dolgoztunk, dolgozunk mi, de most végre meglett az eredménye is. Eddig is volt, hogy szinte nap mint nap megjegyezte valaki, hogy oké, Mika szép munka, de győzni kéne már. Hát most nyertünk. Az alapszakaszban a legjobb négy között végző Körmend volt az ellenfelünk, a harmadik és negyedik negyedben az a Factum volt a pályán, amely az igazi Factum. Mindig megtaláltuk az üres embereket és sokat tudtunk futni. A védekezésünk is összeállt. Az, hogy öt játékosom is 10 pont felett dobott, külön mutatja, hogy ez csapatmunka volt. Ennek a klubnak az életében eddig még nem volt ilyen, hogy ennyivel megverjen valakit. Én pedig betartottam, amit ígértem, mert sikerrel zártuk az utolsó alapszakaszi találkozónkat. Kicsit „megöregedtem” ma, illetve az eddigi időszakban, így biztos, hogy holnap nem megyek be az irodába. Hogy hol leszek? Otthon, és statisztikákat elemzek…

Sabáli Balázs: Az első félidőben is voltak fegyelmezetlenségeink, s ekkor ezzel magunkra húztuk a hazai csapatot. Továbbá eladtunk ekkor 10 labdát. A második félidőben ami történt nem is tudom minek nevezzem. Végig rosszul dobtunk messziről, a hazaiak meg 50%-kal. Próbáltunk csapdázással labdákat szerezni, amikor nagyobb hátrányba kerültünk, de nem sikerült az sem. A play off előtt ez a vereség nagyon rosszul jön most nekünk. Remélem sikerül felrázni a társaságot amíg következik a Kecskemét elleni párharc!

Sikerrel zártuk az alapszakaszt az NB I A-ban!

A szombati hazai meccsen a harmadik negyedtől kezdve folyamatosan vezettünk, végül simán nyertünk. A jelenleg negyedik helyezett Körmend ellen! Nálunk öt kosaras is 10 pont felett dobott, remekeltünk távolról, és a lepattanóharcban sem maradtunk alul. Mindezt úgy, hogy összesen 4 büntetőt dobhattunk az egész mérkőzésen (tegyük hozzá, hogy 100%-kal), bár el kell ismerni, egészen sportszerű mérkőzés volt, tehát sokkal többet ennél a négynl nem is nagyon érdemeltünk volna - talán egy-két esetben - (azért a vendégek 26-szor csak odaállhattak a vonalra, ezt említsük meg még).

A kezdés után 7-2-re húzott el a Factum, majd Dies zsákolt kétszer, közte Singletary a hazaiaktól triplát szórt, Sabáli Balázs időt kért, a Langford pedig szintén eredményes volt (12-10, 6. perc). Egy remek légpassz után (Német Isti volt a feladó) Dies bepakolta a hazai gyűrűbe a lasztit, majd Bell kosár jó plusz büntetővel 18-22-re fordított a Körmend.

Az első negyed után érdekességként feljegyezhettük, hogy a vendégeknél Bell 13, Dies 9 pontot termelt, más senki, és a Factum 0 büntetőnél járt (nem dobhatott egyet sem).

A második negyedben a Debrecenben is népszerű Boldizsár Feri jó védekezéssel keserítette meg a hazaiak életét, majd amikor Németh triplája besuhant, 26-33-nál, úgy tűnt, hogy a látogatók kicsit elszökhetnek. Ám szinte rögtön szintén hármast szórt Singletary, aki régen játszott ilyen okosan és hatékonyan, mint ezen a derbin (ráadásul 9 gólpasszt is kiosztott a meccs végéig). Ruják szép betörése után megint jobban állt a Körmend, de Kaluha, aki újfent bizonyította, hogy nagy hasznára van a Debrecennek, messziről egalizált (37-37, 18. perc). Ruják ismét eladta  abetörését ezután nem sokkal, de Mondzinget tett hozzá ezúttal valamit a Factum játékához (ez egyébként is jellemző volt a meccsre, mert a 8 pályára küldött hazai kosaras egyaránt hasznos volt). A nagyszünet előtt aztán megint láthattunk egy Singletary-varázslatot, ő ugyanis a dudaszóval szinte egyszerre dobott szép hármast, ezzel pedig visszvette a vezetést a Debrecen.

A nagyszünetben egyébként a dobáló kissrácok között nagy örömünkre ott láthattuk a DMJV Fogyatékosokat Ellátó Intézményének néhány lakóját is, amint önfeledten hajigálja a lasztit a többi gyerkőccel, de a lelátón még jó páran ott voltak tőlük, s bizony szépen kivették a maguk részét a csapat buzdításából, amit nekik és mindenki másnak is nagyon megköszönünk!!! Szép volt lelátó!!!

Szóval második félidő, harmadik negyed. Német megint hármast dobott, majd 4 pontra "elhúzott" a Körmend. Jött azonban a hihetetlen energiájú Kaluha Csabi, és egy tripla után hátul nagyon működött (immár sokadjára) a védekezésünk, labdát szereztünk, indult Csabi, s újra itt volt az előny. Előtte egyébként Mekongo egy légzsákolással szórakoztatta a nagyérdeműt, és Kaluha egy másik indítást is kosárral fejezett be. Langford duplájával 59-57 lett, Sabáli időt kért.

Boldi egyenlített, ám ekkor meg Singletary kezdett el megbomolni. két palánk alatti kosarat szerzett nem éppen centerként, de erőszakosan dolgozva (illetve az egyiknél szépen üresre játszottuk), majd labdát lopott, bezsákolt aazt, és máris 67-59 lett az állás.

Kaluha hármasával 70-59, s jühetett a negyedik negyed.

Ebben Tóth Gabesz nyitotta a kosár-zsákot. Ráadásul nem elsőzör adtunk el úgy figurát, hogy a végére tök üresen maradt valaki az ellenfél palánkja alatt. Bell szakította meg a vendégek kosárcsendjét, ám Nekongo, majd Mondzinger, illetva Kaluha tett tróla, hogy egyre szélesebb mosoly terüljön szét a debreceniek arcán (79-61). Sőt, Boros sem akart lemaradni a tripla-szóróktól, így a 82-61 a 35. percben azt sejtette, hogy itt hazai siker fog születni.

Német még elsüllyezsztett egy távolit, mekongo a második elementáris erejű zsákolási kísérletét rontotta el a csonkra vágva a labdát (nagy a szánk, de jó ezt kijelenteni, hogy most még ez is belefért ;), majd Mondzi és Langford is triplát dobott, a Körmend meg látványosan szenvedett. A Factum sorra védekezte ki a támadásait, és pazarul dobott, de a palánk alatt is jól küzdött.

Aztán véget ért a meccs. Úgy ünnepeltünk, mintha megnyertünk volna egy számunkra igen fontos meccset. Ja, pontosan ez történt. Megnyertünk egy - a bajnoki rájátszás szempontjából és a morál miatt is - nagyon fontos meccset!

HAJRÁ FACTUM!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!