Debrecen hírei

2010.10.27. 11:03

Széll Gábor, az országjáró önvédelemoktató

<p>Barátságos szavakkal fogad Széll Gábor wing tsun oktató az edzőteremben. Sugárzik belőle a felebaráti szeretet, a kedvesség, az egyszerűség, noha egy perc nyugta sincs.</p>

Találkozónk is csak a második nekifutásra jött össze, annyira elfoglalt. Az országot, sőt fél Európát járja nap mint nap, hogy a rendvédelmi alakulatokat, katonai szerveket és persze az érdeklődő civileket bevezesse a kínai önvédelem titkaiba. Tanítványai isszák minden szavát, mozdulatait pedig a leghívebben próbálják utánozni.

Rendvédelmi tagozatos hallgatók bemutatója Derecskén


Míg a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Szakközépiskola rendvédelmi tagozatos hallgatóit jó tanácsokkal látja el óra végén, addig én körbenézek az iskolában fizikális felkészítő tanárként is dolgozó wing tsun oktató elismerései, emlékfotói és keleti szuvenírjai között. Nem kérkedik velük, csupán nemes egyszerűséggel büszke rájuk.

Húsz éve tartó siker

Széll Gábor – vagy ahogy sokan ismerik: a Mester – szép karriert futott be. Pályája során számtalan befolyásos igaz barátja lett, mégsem akarja elhagyni szülővárosát, Derecskét. A bihari kisvároshoz kötődik, ott él szintén pedagógus feleségével, és két gyermekével, Ágival és Gabival, akik követve az apai hagyományt komolyan érdeklődnek a wing tsun iránt.

A Mester és fia, ifjabb Széll Gábor


Már két évtizede annak, hogy a hatodik mesterfokozattal rendelkező Si Hing Széll Gábor elkezdte harcművészeti tanulmányait. Elhivatottsága meghozta a maga gyümölcsét, hiszen többek között Si Fu Máday Norbert kelet-európai főinstruktor helyetteseként részt vesz a Wing Tsun Világszövetség itteni régiójának képzésében.

Széll mester átveszi a hatodik mesterfokozatú diplomát Máday Norbert kelet-európai főinstruktortól


- A fegyveres erők és testületek tagjainak képzése is a feladatom – avat be a 46 éves férfi, aki munkája során a litván különleges egység kiképzésében is szerepet játszott. – A wing tsun-ban nincsenek látványos, akrobatikus elemek, például magas rúgások. Éppen ezért kortól, nemtől, testsúlytól függetlenül bárki megtanulhatja. A gyengébbnek is van esélye arra, hogy egy veszélyes szituációból ép bőrrel kerüljön ki. A katonák számára a wing tsun speciális technikát tanítom. Ezeket a technikákat alkalmazzák a különféle nemzetközi terrorelhárító egységeknél is.

A terrorelhárítók is ezt tanulják

Wing tsun a képernyőn és a rendőrtisztin - a Mestertől

A rendőrség, a vám- és pénzügyőrség állománya, a debreceni dandár, az ugyancsak cívisvárosi közterület felügyelet, a hajdú-bihari személy- és vagyonőr kamara, a nemzetvédelmi egyetem és számos rendészeti-katonai szakközépiskola is Széll Gábort kérte fel arra, hogy megtanítsa a wing tsun alapjait. Lakóhelyén, Derecskén immár kilenc éve közel ötszáz rendvédelmi és honvédelmi tagozatos hallgatónak adja át tudását a sajátos harcművészetről. Idén szeptemberben a szentendrei katonai szakközépiskolától is megkeresték Széll Gábort, hogy képezze a diákokat.

Nemcsak az edzőtermekben, de a képernyőn is tevékenykedik a Mester, május óta ugyanis az Alföld TV bűnügyi magazinjának önvédelmi rovatát koordinálja, hogy széles körben népszerűsítse a wing tsun-t. Élete egyik legnagyobb elismerésének tartja, hogy immár a Rendőrtiszti Főiskola hallgatói is tanulhatják a wing tsun technikáit.

- Fegyverneki Gergő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!