Helyi közélet

2012.12.16. 20:03

Elérhető a bűnügyi térkép

Budapest - A police.hu-n szombaton délelőtt óta elérhető Magyarország bűnügyi térképe.

Budapest - A police.hu-n szombaton délelőtt óta elérhető Magyarország bűnügyi térképe.Nem bírta a terhelést szombaton a rendőrség szervere, akkora érdeklődés kísérte az utcaszintig kereshető internetes bűnügyi térkép debütálását. Az oldalon harminc napos késleltetéssel jelennek meg az adatok az elrendelt nyomozások alapján. Az ORFK arra szánja, hogy a kétkedők a saját szemükkel is meggyőződhessenek róla, hogy milyen nagy a rend.

Az oldalon kétféle megközelítésre nyílik lehetőség: megnézhetjük a bűnügyi térképet, ahol 30, 60, 180, illetve 360 (+30) napra visszamenőleg megtekinthetjük, hol milyen bűncselekmény történt, illetve hogy milyen ügyben rendelt el nyomozást a rendőrség, vagy járási szintig lebontva láthatjuk a bűnügyi fertőzöttséget.

Aki veszi magának a fáradtságot, hogy egy kicsit alaposabban elkalandozzon a térképen, számos következtetést levonhat. Mindjárt az első: a bűnügyi penetráció Budapesten a legnagyobb - ami önmagában semmit sem jelent tekintetbe véve, hogy az ország lakosságának egyötöde él itt.

Mi a helyzet nálunk?

Megyénkben az utóbbi harminc napot figyelembe véve az összes bűncselekményt tekintve az átlagnál magasabb volt a bűnügyi fertőzöttség, a közterületen elkövetett bűntettek tekintetében viszont kimondottan alacsony. Ebből a szempontból a sárospataki járás van a legrosszabb, a tokaji a legjobb helyzetben, a miskolci, putnoki, ózdi járásban egyaránt az átlagnál valamivel magasabb a penetráció.

Lopások szempontjából az ózdi térségben magasabb az átlagnál a fertőzöttség, míg a betöréses lopások a miskolci, putnoki, ózdi és a szikszói járásra a legjellemzőbbek, a lakásbetörések tekintetében azonban ismét a pataki járás a legfertőzöttebb, csakúgy, mint rongálás, rablás és kifosztás tekintetében, ez ez utóbbi bűncselekménycsoportban a szikszói és a putnoki járás is „felzárkózott” a magas fertőzöttséghez, míg Miskolcra az átlag feletti fertőzöttséget jelez a térkép. A garázdaság szempontjából meglepő módon a miskolcit, putnoki és ózdi járások vannak a legjobb helyzetben, de még itt is átlag feletti a fertőzöttség, ám kiábrándítóbb a kép, ha az országos térképpel összevetjük, mert ebből kiderül: az ország középső részén szinte alig garázdálkodnak a népek, Szabolcs-Szatmárban és nálunk azonban gyakoriak a köznyugalmat sértő bűncselekmények.

A tulajdon elleni szabálysértések alapján is élen jár a megye, a járások többségében magas vagy átlag feletti a penetráció.

Lássuk az évet!

Éves szinten az ózdi és a pataki térség vezet az összes bűncselekményt figyelembe véve, míg a közterületi bűnelkövetés a megyeszékhely térségében a leggyakoribb. Személy elleni bűncselekményekben, lopásokban, garázdaságokban Ózd vezet, bár ez utóbbiban felzárkózott szinte az egész megye, csakúgy, mint a tulajdon elleni szabálysértéseket nézve.

Szarkák és szegények

Ha ugyanezt a bűnügyi térképen is megnézzük, azt találjuk, hogy megyénk a béke szigete lehetne, ha nem történnének vagyon elleni bűncselekmények és szabálysértések, mert gyakorlatilag nincs olyan pontja a megyének, ahol a tolvajlás ne lenne jellemző. Ha viszont összevetjük az ország más területeivel, azt látjuk, hogy a lopás Közép-Magyarország kivételével mindenhol jellemző, ám leginkább Baranyára és megyénk északi részére. Nem kell lángésznek lenni hozzá: ahol alig vannak munkahelyek, ott az emberek más módon próbálnak pénzhez jutni.

Mi a helyzet az Avason?

Komoly politikai vita kerekedett akörül, hogy az Avason milyen a bűnügyi helyzet.

Most meggyőződhetünk róla a saját szemünkkel: mindenkinek igaza van: valóban nem kevés az itt elkövetett személy és vagyon elleni bűncselekmények száma, de a ponttérkép szerint semmivel sem rosszabb a helyzet, mint Miskolc belvárosában, illetve a Búza téren, ahol a rablások többsége is történt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában