Célegyenesben az ózdi MaNDA-beruházás

Az egykori kohászat területén a digitalizáció honosodik meg.
Az egykori kohászat területén a digitalizáció honosodik meg. - © Fotó: M.E.
Ózd – A kivitelezés a tervek szerint két hónap múlva befejeződik, a központ januárban kezdheti meg a működését.

Gőzerővel zajlik a kivitelezés a régi törzsgyár területén, ahol a tervek szerint november végére fejezik be az építkezést a MaNDA-projekten belül. Szerdán ismertették 1.6 milliárd forint értékű beruházás részleteit, az eseményen elhangzott: a digitalizációs központ támogatása még az előző uniós ciklusra szólt, ezért a tényleges munkákat és a pénzügyi elszámolást még idén végre kell hajtani. Ezzel párhuzamosan megkezdik a munkaerő felvételt, a tervek szerint 2016 januárjában már működni fog a központ.

– Nagyjából félkész állapotban van az épület, a kivitelezést november végéig be fogják fejezni, az ütemtervnek megfelelően halad a munka – jelentette ki az eseményen Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója. – A korábbi erőmű átalakítása során a tetőszerkezet készült el az első ütemben, kiváltották a közműveket, lebontották a fölösleget és megerősítették a vasszerkezetet is. Most pedig a belső teret alakítják ki, nagyon szépen halad a kivitelező.

Ezzel egyetemben a tartalomkészítés is megfelelő ütemben halad, a MaNDA munkatársai az elmúlt időszakban elkészítették a Digitális Kárpát-medence kiállítás anyagát. Képes Gábor, az intézmény főosztályvezetője elmondta: a pincehangulatú kiállítástérben a magyar identitás különböző köreiről, kortárs felfogású alkotásokat fognak bemutatni. A témák között szerepel a magyar történelem, a művészetek, a sport, a hazai gasztronómia, a táj és állatvilág is. A filmek döntő többsége már rendelkezésükre áll, egy-két esetben még az utómunkák vannak hátra.

Kell a munkaerő

A jövő esztendőtől látogatók ezreit várják majd Ózdra, hogy a többfunkciós létesítmény mellett a kohászattörténeti skanzent is megtekintsék. A beruházás a foglalkoztatás szempontjából is jelentős előrelépést hoz a városnak, a jelenleg is zajló digitális közfoglalkoztatás mellett számos területen lesz szükség a munkaerőre.

– A városban működő nagy cégek, és mi is szakembereket keresünk. Mérnököket, középvezetőket és betanított munkásokat egyaránt – tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési-képviselő. – Nem lesz egyszerű megfelelnünk a feltételeknek, hiszen idegenforgalomban, pedagógiában és bölcsészettudomány jártas emberek kell találunk. Olyan szakterületeken hirdetjük az állásokat, amelyek a turizmushoz és a közoktatáshoz köthetőek. Túl sok időnk már nincs erre, hiszen még idén befejeződik a kivitelezés, jövő év elején pedig már gőzerővel működni foga a központ.

ÉM-ME

 
hirdetés


hirdet�s