76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

2019.09.11. 10:30

Sikert aratott a velencei filmfesztivál

Beszámoló a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról.

Váró Kata Anna

Meryl Streep

Forrás: AFP

Fotó: Vincenzo Pinto

Szombaton este találtak gazdára a 76. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica díjai, a szárnyas oroszlánok. Idén bátor, meglepő és mérföldkőnek számító döntést hozott a fesztivál nemzetközi zsűrije azzal, hogy egy képregénygonoszról készített filmnek, a Jokernek adta a fődíjat, az Arany Oroszlánt.

A végére: Mick Jagger

A valóban a fesztivál legjobb filmjének mondható Joker nemcsak a képregényhősök filmre vitelében nyit új fejezetet, de várhatóan a vígjátékaival híressé vált rendező, Todd Phillips karrierjében is.

Nem kisebb, de hasonlóképp kellemes meglepetés volt Roman Polański J’accuse (An Officer and a Spy) című, Émile Zola azonos című regényéből készített filmjének díjazása, különösen azok után, hogy még a fesztivál megkezdése előtt a zsűri elnöke, Lucrecia Martel ellenérzését nyilvánította ki a sajtóban a lengyel származású Oscar-díjas rendező személyével szemben, végül azonban az ellenszenvet félretéve diadalmaskodott a józan értékítélet.

A legjobb férfi alakítás díjára egyhangúan mindenki Joaquin Phoenixet várta, de miután a fődíjat a Joker kapta, így Phoenix már „csak” más elismerésekben, például az Oscar-díjban reménykedhet.

A legjobb férfi alakítás díját Luca Marinelli kapta a Martin Edenben nyújtott karakterformálásáért, amit hamarosan a hazai közönség is láthat majd a mozikban. Hasonlóképp meglepetés volt a legjobb női alakítás díja, amit Ariane Ascaride kapott a Gloria Mundiért (rendező: Robert Guédiguian), mert a többség a fiatal chilei színésznőt, Mariana Di Girolamót várta a díjra Pablo Larraín Ema című filmjében nyújtott alakításáért. A szürkés tónusokkal operáló, fanyar humorú életképeket bemutató A végtelenségről (Om det oländliga/About Endlessness) című alkotásért Roy Anderssonnak ítélte a zsűri a legjobb rendezőnek járó díjat, míg a legjobb forgatókönyvért járó elismerést a kínai Yonfan szerelmi háromszöge, a Ji yuan tai qi hao (No.7 Cherry Lane) kapta, amelynek érdekessége, hogy az egyetlen animációként versenyzett idén.

2011-ben a W. E. rendezőjeként a fesztiválra látogató Madonna miatt változott hangyabollyá a Lido di Venezia. Idén a The Rolling Stones frontembere, Mick Jagger gondoskodott arról, hogy az utolsó napokban tomboló széllel és esővel dacoló rajongók ne maradjanak közös szelfi vagy autogram nélkül. Jagger a The Burnt Orange Heresy (rendező: Giuseppe Capotondi) című fesztiválzáró filmben alakít műkereskedőt többet között Donald Sutherland partnereként, akivel együtt érkeztek a fesztivál díjkiosztó záróünnepségére és az azt követő zárófilm dísz­előadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!