Bulvár, celeb

2013.02.06. 14:51

III. Richárd után Nagy Alfréd következik

London, 2013. február 6., szerda (MTI) - Miután immár bizonyos, hogy meglelték III. Richárd angol király földi maradványait, a brit régészek Nagy Alfréd csontjainak felkutatására összpontosítanak.

London, 2013. február 6., szerda (MTI) - Miután immár bizonyos, hogy meglelték III. Richárd angol király földi maradványait, a brit régészek Nagy Alfréd csontjainak felkutatására összpontosítanak.A feladat jóval nehezebb, mivel az angolszász uralkodó 899-ben halt meg, míg III. Richárd "csupán" bő fél évezrede. Az angol királyok közül egyedül Alfrédot "nagyították fel", csak őt illetik a Nagy jelzővel, amelyet főként azzal érdemelt ki, hogy sikeresen dacolt a dán hódítókkal, és igencsak vert helyzetből sikerült fordítania a hosszas küzdelmen.

Alfréd 871-től uralkodott, 50 évesen halt meg, az ismeretek szerint Winchesterben vannak földi maradványai jelöletlen sírban. A kutatók egy csapata ásatási engedélyt kérne a winchesteri Szent Bertalan templom környékére.

Ha sikerül is találni emberi csontokat - öt koponyáról tudomásuk van a kutatóknak -, amelyekről radiokarbon elemzéssel bebizonyosodik, hogy korban megfelelőek, hátra van a DNS-azonosítás. Ez jóval nehezebb lesz, mint III. Richárd esetében - pedig az se ment egykönnyen -, de csak-csak sikerült ma élő leszármazottat találni, jóllehet egészen Kanadáig kellett menni érte. Nagy Alfréd esetében ennél is jóval szerteágazóbb és kusza lehet a leszármazási vonal.

Arra ugyanakkor van elég jó támpont, hogy ha 9. századi csontokat találnak a feltárandó területen, akkor azok királyiak. A templom területén a feljegyzések szerint csakis királyi halottakat és szerzeteseket temettek el, viszont szerzetesek csupán a 12. századtól lakták a helyet - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!