Bulvár, celeb

2011.02.18. 19:44

Továbbea is erős a mezőny a Berlinalen...

<p>Az idei gondos válogatás eredményeként a berlini filmfesztivál utóbbi néhány napjának mindegyikén voltak nagyszerű alkotások. Feltétlenül említést érdemel a nagyjátékfilm program román versenyfilmje If I Want to Whistle, I Whistle, melynek főszerepét a fiatal és rendkívül tehetséges amatőr színész George Pistereanu alakítja.</p>

A film naturális képét mutatja a romániai fiatalkorúak börtönéletéről és a főszereplő személyes tragédiájáról. Anyja elhagyja hazáját és Olaszországban próbál szerencsét néhány nappal a fiú szabadulása előtt és ez a fiú testvérével üzeni meg megtagadva ezzel minden segítséget fia talpra állásához. Ezt megtudva végső elkeseredésében a börtönben egyébként kitűnő magaviseletű túszt ejt és megsebesít egy őrt azt követelve, hogy anyjával beszélhessen. A történet természetesen a lehető legrosszabb következményekkel végződik.

Várhatóan a mozikban is nagy siker lesz a Greenberg című amerikai film Ben Stiller főszereplésével. A film alaphelyzete, hogy a gazdag testvér megkéri a szegény testvért, hogy vigyázzon a villájára amíg ő a családdal távol van. A vígjátéki elemekkel telített film azonban a végére komoly továbbgondolni érdemes mondanivalót is a néző fejébe ültet. A háznál alkalmazott csinos fiatal házvezetőnő aki szabadságot kap a család távolléte idejére találkozik a szegény testvérrel, akivel ahogy mondani szokták szinte egymásnak teremtették egymást. Mégsem lesz tartós kapcsolat, mert a férfi (és valószínű sok más férfire is igaz ez) túlkomplikálja az életét és a világ egyszerű és magától adódó lehetőségeivel nem tud élni, így egyedül marad. A Der Räuber (A rabló) című német film egy élsportoló futó kettős életét mutatja be, aki kíváló sportadottságait arra is felhasználja, hogy szabadidejében bankrablással foglalkozik, talán nem is a pénz hanem a kaland kedvéért. Tudjuk, sajnos hazánkban is vannak megtévedt élsportolók és afilm megtörtént eseményen alapul.

A Please Give (Kérlek adj) című film egy amerikai átlag házaspár élete akiknek pillanatnyi életcélja, hogy várják a szomszédban lévő asszony halálát, hogy bővíthessék saját lakásukat. A család és két lányuk mindennapjai egy örömöktől mentes család sodródása az életben igazi célok nélkül.

A filmek mellett egyéb események is történtek: egy iráni rendezőt sajnálatos módon nem engedtek ki az hazájából, hogy Berlinbe jöjjön filmjét képviselni, az Eli Wiesel Intézet pedig tiltakozott az egyik román film bemutatása ellen, melynek szerintük fasiszta és antiszemita szellemisége volt.

A fesztivál ideje alatt a Berlini Collegium Hungaricum Intézet Cinema Total cimmel rendezett kapcsolódó programot, melyen a magyar és a szomszédos országok (szlovák, román) filmművészetét kívánták népszerűsíteni. A rendezvény díszvendége Jancsó Miklós volt.

Már csak egy nap és szombaton kiderül kik kapják idén az arany és ezüst medvéket.

Bíró Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!