Bulvár, celeb

2010.07.16. 13:05

Lengyelország "lehetetlennek" tarja, hogy kiadja Amerikának Polanskit

<p>A lengyel főügyész pénteken kizárta annak lehetőségét, hogy Varsó kiadja az Egyesült Államoknak az Oscar-díjas, lengyel születésű francia rendezőt, Roman Polanskit.</p>

A filmes "kiadatása egy másik országnak teljességgel elképzelhetetlen"- olvasható a közleményben. Így Polanski, ha akar, biztonságban ősei földjére látogathat. Amerika egy 33 éves ügy miatt kérte korábban a rendező kiadatását Svájctól. Bern hosszas huzavona után végül ezt megtagadta.

Polanski kiadatását azért kérte egy kaliforniai bíróság, mert 33 ével ezelőtt egy akkor 13 éves lánnyal, vagyis kiskorúval létesített büntetendő szexuális kapcsolatot, majd elhagyta az országot. A lengyel származású, Franciaországban élő rendezőt azóta körözik az amerikai hatóságok, amelyek tavaly októberben kérték Polanski kiadatását Svájctól. A rendező egy filmszemlére érkezett, amikor őrizetbe vették. A 76 éves filmes december elejéig előzetesben volt, majd négy és fél millió frankos (940 millió forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték. A rendezőnek az egyik elegáns síközpontban van háza. Elvették útlevelét, és elektromos nyomkövetőt kellett viselnie.

Bern a múlt héten tagadta meg a filmes kiadatását, és megszüntette házi őrizetét is. A svájci igazságügy-miniszter azzal indokolta a döntést, hogy az alapos vizsgálatok ellenére nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy az Oscar-díjas rendező nem töltötte-e már le büntetését az ügyben. Emellett a lehetséges kiadatási kérelmi hibák is szerepet játszottak a teljesítés megtagadásában. Amerika a döntés miatt "csalódottságának" adott hangot.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!