Bulvár, celeb

2007.11.03. 08:45

Hétfőtől sztrájkolnak Hollywoodban

<p>Sztrájkot hirdetett hétfőtől a hollywoodi forgatókönyvírók szakszervezete, a WGA - jelentette szombaton az AFP hírügynökség. A munkabeszüntetés elsősorban a népszerű televíziós műsorokat érinti majd.</p>

A munkabeszüntetés elsősorban a népszerű televíziós műsorokat érinti majd. A WGA azt mondta: addig sztrájkolnak, amíg nem sikerül a fizetésemelésről és profitmegosztásról egyezségre jutniuk a producerekkel.

Brcye Zabel forgatókönyvíró azt mondta: "mindenki tisztában van vele, mennyibe kerül egy dvd. Ebből mi írók 4-5 centet kapunk minden eladott lemez után, mi 8-at szeretnénk, a producerek azonban gyalázatosnak nevezték követelésünket "

Elemzők szerint a sztrájk akár hónapokig is eltarthat, és akár 1 milliárd dolláros (175 milliárd forint) kárt okozhat a filmiparnak. Szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy más érdekvédelmi szervezetek is sztrájkot kezdhetnek.

A hétfői munkabeszüntetés miatt valószínűleg szünetelni fog több éjszakai beszélgetős műsor Amerikában, mint amilyen a David Letterman vagy a Jey Leno vezette adások. De szintén lekerülhet a képernyőről a Saturday Night Live című szórakoztató műsor.

A WGA legutóbb 1988-ban sztrájkolt. Akkor 22 héten át tartott a munkabeszüntetés, amely 500 millió dolláros kárt okozott a filmiparnak.
További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!