Budapest hírei

2011.03.13. 15:39

LMP: a hulladékgyűjtés nem bűncselekmény

<p>Törvényben mondatná ki a hulladékgyűjtéshez való jogot a Lehet Más a Politika ellenzéki parlamenti párt.</p>

Az LMP cinikusnak tartja a kukázást büntető önkormányzati rendeleteket, szerintük az ilyen szabályozás nem tesz mást, mint kriminalizálja a szegénységet, belerúg a védtelenekbe  ahelyett, hogy a valós problémát próbálná kezelni. Budapest VIII. kerülete az év elején csatlakozott ahhoz a több mint 50 önkormányzathoz, ahol már van ilyen rendelet.

Ha bárki kivesz valamit a szemetesből, akkor akár 50 000 forintra is büntethetik. Guberálni nem jó kedvében szokott az ember, hanem kizárólag azért mert a nyomor rákényszeríti, éppen ezért a nyomort kell felszámolni és nem annak látványát. Az ilyen jellegű intézkedéssel a józsefvárosi önkormányzat csak szőnyeg alá söpri a problémát, ahelyett, hogy a kiváltó okokat próbálná felszámolni, miközben ma is megvan a jogi lehetőség, hogy a szemetelést az önkormányzatok büntessék, ezen rendelet nélkül is - olvasható az LMP vasárnapi közleményében.

A rendelet a párt szerint képmutató, mert arra a logikára épül, hogy ha nem látjuk a szegénységet, akkor nincs is. "Komolyan gondolhatja bárki, hogy egy ember, aki arra szorul, hogy kukázzon meg tud fizetni egy több tízezres bírságot? Komolyan gondolhatja bárki, hogy egy embernél, aki arra szorul kukázzon, visszatartó ereje lesz egy ilyen rendeletnek? Komolyan gondolhatja bárki, hogy a legkiszolgáltatottabbak hatósági zaklatása bármilyen eredményt hozhat a szegénység felszámolásában?" - teszi fel a kérdéseket az LMP.

Az LMP jogszabályban kívánja rögzíteni a hulladékgyűjtéshez való jogot, és felszólítja a kormányt, hogy a források folyamatos csökkentésével ne hagyja cserben az önkormányzatokat a szociális problémák megoldásában.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!