Budapest hírei

2011.01.15. 17:32

Óriáshódokat építettek hulladékból az óvodások

<p>Budapest - Vigyázz, kész, zöld! címmel környezetvédelmi tárlat nyílik hétfőn Budapesten, a Nagytétényi úti bevásárlóközpontban.</p>

A két hétig látható kiállításon négyszáz  hódmezővásárhelyi óvodás és kisiskolás újrahasznosítható hulladékból készített játékait, tárgyait lehet megnézni- mondta a Független Hírügynökségnek Walterné Böngyik Terézia, a Zöld Kapocs Környezeti Nevelés Munkacsoport vezetője. Az óvodások és kisiskolások három éve kezdték a játékok és különböző tárgyak készítését újrahasznosítható hulladékból. Csaknem négyszáz művet alkottak: a többi között megépítették mosógép alkatrészekből a Csillagok háborújából R2-D2-t, a csipogó asztrorobotot, ablaktisztító felhasználásával alkottak zebrát és zsiráfot, papírból és tojástartókból krokodilt, PET-palackokból és folpackból gyártottak nyolc darab, egyenként egy méter magas hódot, ám a legnagyobb mesterművük egy négy méter hosszú kartonpapír-sárkány. Az apróságokat a Zöld Kapocs Környezeti Nevelés Munkacsoport programja segítette.

A cél az, hogy hidat teremtsenek a gyermekek és a környezet- illetve természetvédelem között - mondta Walterné Böngyik Terézia, a munkaközösség vezetője. A kicsiken keresztül tudják elérni a szülőket is, mert amit a gyerekeknek játékokkal, élményekkel átadnak, azt hazaviszik a szülőknek. Így a gyerekek lesznek azok, akik a felnőtteket arra ösztönzik, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, illetve ami újrahasznosítható, azt ne dobják ki, hanem vigyék be az iskolába, óvodába újbóli felhasználásra - tette hozzá.

A három éve elkezdett programhoz csatlakozott az összes helyi tanintézmény, azaz 5 középiskola, 5 általános iskola és 10 óvoda. Hódmezővásárhely élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben, nagy az érdeklődés a városi szintű családi programokra, és az országban egyedüliként létrehoztak egy tanösvényt, ahol a szelektív gyűjtésről, a komposztálásról és a környezetkárosító magatartás hatásairól tájékoztatják a látogatókat.

A gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítást ingyen lehet megnézni január 17-e és 30-a között a Nagytétényi úti bevásárlókközpontban. Ezzel egy időben - Olaszországot, Lengyelországot, Romániát, Bulgáriát, Spanyolországot és Hollandiát követően - érkezik Magyarországra a Biodiverzitás Utazókiállítás, amely szintén január 17-től 30-ig látható ugyanott. Célja, hogy bemutassa az EU élővilágának sokszínűségét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!