Friss hírek

2009.03.31. 13:52

Ingyenes szűrések Oroszlányban

<p>Lányoknak ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást, a férfiaknak ingyenes prosztatarák szűrést, ezen kívül gyomor-és bélrendszeri betegségek megelőzésére szolgáló teszt elvégzését biztosítja az önkormányzat az oroszlányiak számára. A programra több mint 20 millió forintot szánnak a képviselők.</p>

Oroszlány is csatlakozik azokhoz a településekhez, amelyek ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást adnak a 13. évüket betöltött helyi lányok számára. Az oltássorozat három részből áll és mintegy 90 ezer forintba kerül. A 40 év feletti férfiak számára a prosztatarák megelőzése érdekében a PSA szűrővizsgálat míg, a 40 év feletti nők és férfiak részére gyomor-bélrendszeri betegségek megelőzése céljából a Haemoscreen teszt térítésmentes elvégzésének lehetőségét biztosítja az önkormányzat. Erről határozott legutóbbi ülésén a közgyűlés. A program megvalósításának fedezeteként a költségvetésében 20,5 millió forintot különítettek el a városatyák az általános tartalék terhére.

Egészségügyi prevenciós program elkészítésével bízta meg ez év elején az oroszlányi képviselő-testület az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságát. A testület felkérésére Dr. Mátics István, a helyi rendelőintézet igazgató főorvosa készített szakvéleményét a prevenciós program megalkotásához. A főorvos véleménye szerint a leggyakoribb rákos megbetegedések Magyarországon nemenként változóan a tüdőrák, az emlőrák, a gyomor- bélrendszer rákos betegségei, a méhnyakrák, a prosztatarák és a bőrrákok. A képviselő-testület mindezek figyelembe vételével határozott úgy, hogy bevezeti az ingyenes oltást és a szűrővizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!