BOON Sziréna

2019.04.06. 14:36

Pénzt mostak, de százmillió elázott

Miskolc, Tarcal - Nem tett ajánlatot az ügyészség a pénzmosással vádolt csapat tagjainak.

Miskolc, Tarcal - Nem tett ajánlatot az ügyészség a pénzmosással vádolt csapat tagjainak.

Előkészítő ülést tartott a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akik 560 millió forintot próbáltak tisztára mosni Thaiföldre szökött ismerősük megbízásából.

Személyiségzavaros

Az ügyészség az első rendű vádlott F. Zsoltot, a másodrendű Sz. Tibort, a harmadrendű L. Istvánt és a negyedrendű Sz. Györgynét különösen nagy értékre, társ­tettesként elkövetett pénzmosással vádolta meg. Az ügyészség azonban – figyelemmel arra, hogy F. Zsolt személyiségzavarban szenved – nem tett indítványt a büntetésre.

Szerintük ekkor elkerülhető, hogy elkülönítés esetén eltérő történeti tényállást állapítson meg a bíróság, valamint az első rendű vádlott személyiségzavara miatt az eljárás nem fejezhető be előkészítő ülésen.

Az előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, a vádlottak nem tettek vallomást, de továbbra is szabadlábon védekezhetnek. A vádirat szerint F. Zsolt 2007-ben ismerte meg B. D-t, aki akkor még születési nevén, D. Jánosként élt, s részben taxizott, majd egy pénzszállító cég alkalmazottja lett. B. D. 2009 nyarán elhatározta, hogy ősszel félmilliárd forintot fog eltulajdonítani a rá bízott értékekből, s nyáron felajánlotta F. Zsoltnak, ha két évig segít megőrizni a pénzt, 150 millió forintot ad neki. Ebbe F. Zsolt beleegyezett, segítségként 50 millióért bevonva Sz. Tibort, aki beavatta az ügybe édesanyját, Sz. Györgynét is.

Elásták a pénzt

F. Zsolt Miskolcon a Temesvári garázssoron garázst bérelt, s megállapodott B. D-vel, hogy ott rejti el a pénzt, aki ezután Thaiföldre szökik. Az első, másod és harmadrendű vádlott közben kitalálta, hogy majd Sz.-né szőlőjében, Tarcal határában ássák el a pénzt. A sikkasztásba B. D. nem avatta be a többieket, azt 2009. szeptember 5-én végrehajtotta, 567 millió forintot zsákmányolt forintban és devizában. Mercedesét a garázsban hagyta közel félmilliárd forinttal. A pénzt este F. Zsolt és Sz. Tibor átpakolták saját kocsijukba, Tarcalra vitték, ahol a szemeteszsákokba rakott pénzt két hordóba és egy háti permetezőbe helyezték. Szeptember hatodikán a tárolókat három gödörbe temették.

Mivel a másodrendű vádlott aggódott, hogy esetleg bevezetik hazánkban az eurót, úgy gondolta, a forintot át kellene váltani, s ezt a harmadrendű vádlott (akinél korábban dolgozott), L. István a vállalkozásaiban meg tudná tenni. Ő ebbe 20 millió forintért cserébe belement, a permetezőben lévő több mint száz millió forintot pedig átvette. Időközben B. D.-t elfogták, 2012-ben elítélték 7 év hat hónap börtönre, de vele Thaiföldön és a börtönben is tartotta a kapcsolatot a vádlottak egy része. A tízmillió forintos mellékbüntetést az elsőrendű vádlott készpénzben kifizette. B. D. 2015 őszén szabadult a börtönből.

A pénzmosással vádoltak közben ástak még ki pénzt, de ebből százmillió átnedvesedett, ezt L. István szárította ki, hogy használható vagy beváltható legyen. A vádirat szerint a pénzt a következőkre költötték: tízmilliót fizettek egy ismeretlennek, hogy megszabaduljon B. D. Mercedesétől. F. Zsolt 2010-től kezdve nagy összegekkel tippmixezett Miskolc, Gesztely, Hernádkak, Alsózsolca, Felsőzsolca, Szerencs, Kazincbarcika, Mezőkövesd, Budapest, Hajdúszoboszló különböző lottózóiban. Kicsiben kezdte, de 2011-ben 9, 2012-ben 16, 2013-ban 38, 2014-ben legalább 34 millió forintot játszott meg. Ezek egy részét már a nedves, de kiszárított bankjegyekkel fizette. 2014 novemberében egy 20 milliós téttel 64 millió forintot nyert, ám árnyalja sikerét, hogy 20-20 milliót föltett (más városokban) ugyanezen focimeccs másik két lehetséges kimenetelére is. 2014 nyarán milliós tétekben, korábban elázott bankjegyekkel játszott. Tippmixen 211 millió forintot nyert.

Befektetések

F. Zsolt közben Miskolcon, a Raiffeisen Bank fiókjában bankszámlára egyre nagyobb összeget befizetve összesen 25 millió forintot mosott tisztára, 7,5 milliót nem sikerült beváltatnia a bankkal, további hasonló összeget a Magyar Nemzeti Bank lakossági szolgáltató központjában kísérelt meg becseréltetni, de nem sikerült neki. A bankjegyeket lefoglalták. Ugyanakkor L. István a nemzeti banknál 20 millió forintnyi sérült bankjegy 11 millió forint jóra cseréjével sikerrel járt, de 7 millióért nem kapott ellenértéket.

F. életbiztosítást, lakáskasszát kötött, 4 millióért Audit vett, ezeket lefoglalták. Dominikán offshore céget alapított, külföldi bankszámlákat nyitott, összesen 15 ezer eurót mosott tisztára.

F. és B. D. a Tippmix-nyereményből 22,4 milliót fölhasznált kassai kaszinózásra, B. D. kapott százezer eurót a rulett nyereményből, 17 milliót a Tippmixből. F. a tétet megtartotta magának.

Meggazdagodtak

L. az Sz. Tibortól kapott 20 millióját elköltötte, Sz. elvált, volt feleségével közös lakását Sz.-né vásárolta meg, a lakásra fölvett kölcsönt visszafizették. Sz. élettársa Mályiban vásárolt egy külterületi ingatlant papíron kétmillió, a valóságban 5,5 millió forintért.

A cselekmények révén F. a sikkasztott pénzből 7 millió forinttal, 211 millió forint Tippmix-nyereménnyel, a bankjegycserével 25 millióval, a kaszinózással 31 millióval, összesen 274 millió forinttal vagyonosodott. Sz. Tibor 50 millió forinttal, L. 20 millióval, Sz.-né az ingatlannal gazdagodott.

[related-post post_id="4120552"]

[related-post post_id="4110385"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!