BOON Sziréna

2019.03.19. 08:54

Nem csökken a tűzesetek száma, a felelőtlenség okozza a bajt

Miskolc - Továbbra sem csökken a szárazfű- és avartüzek száma, noha megyénkben heteken keresztül tűzgyújtási tilalom volt érvényben, amelyet azonban pénteken visszavontak a hatóságok.

Miskolc - Továbbra sem csökken a szárazfű- és avartüzek száma, noha megyénkben heteken keresztül tűzgyújtási tilalom volt érvényben, amelyet azonban pénteken visszavontak a hatóságok.

Nem véletlenül kérték ugyanakkor: a tilalom feloldását követően is legyenek fokozottan körültekintőek az emberek, mert Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Egyelőre visszavonták

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő- és mezőgazdasági területeken, ezért március 15-től az ország teljes területén visszavonták a tűzgyújtási tilalmat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tilalom feloldását követően is legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni. Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet. A szabadtéri tüzek kialakulása szinte 100 százalékban emberi tevékenységre, felelőtlenségre, hanyagságra és szándékosságra vezethető vissza. A tűzzel érintett területek nagysága jellemzően néhány négyzetmétertől egy hektárig terjed, azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor 10-20-30-, vagy akár 100 hektárt is érint a tűz. Az esetek többségében nem keletkeznek károk, azonban időről időre előfordul, hogy erdőket, fiatal fásításokat, lakóházakat, hétvégi házakat vagy külterületen tárolt takarmányt, szalmát veszélyeztet a tűz – tájékoztatott megkeresésünkre a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Házak égtek

Az elmúlt két héten volt olyan nap, amikor a megyében nyolcvannyolc alkalommal vonultak a hivatásos tűzoltók szabad területen keletkezett tűz miatt. Az elmúlt hetekben történt olyan eset is Miskolc külterületén, ahol a száraz növényzetről a tűz átterjedt egy életvitelszerűen használt hétvégi ház tetőszerkezetére, és két gázcsonk is meggyulladt. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói átvizsgálták az épületet, amelyből kimenekítettek egy kutyát és eloltották a tüzet, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált.

Kenézlőn egy elhanyagolt telekről terjedt át a tűz egy közeli lakóház teraszára, és a főépület tetőszerkezetét is megrongálták kis mértékben a lángok. Néhány napja két hektáron égett a száraz növényzet Miskolc külterületén, ott a tűz miatt négy hétvégi ház égett le, egy pedig megrongálódott, és további ingatlanokat is veszélyeztettek a lángok.

ÉM-HI


Akár sokba is kerülhet

A tűzesetek kiterjedéséből és jellegéből is jól látszik, hogy egy meggondolatlan és felelőtlen tűzgyújtással milyen károkat, rosszabb esetben sérüléseket okozhatunk másoknak, ezért fontos, hogy mindenki vegye komolyan a tűzgyújtás alapvető szabályait. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírságot von maga után, amely húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet, attól függően, hogy milyen károk keletkeztek és hogy milyen tűzoltói beavatkozást igényelt a káreset felszámolása.


[related-post post_id="4174121"]

[related-post post_id="4174058"]

[related-post post_id="4172739"]

[related-post post_id="4167416"]

[related-post post_id="4163429"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!