BOON Sziréna

2019.02.13. 07:45

Terjedelmes a megyében körözött emberek listája

Miskolc - Több szerv adott ki több tucatnyi ember ellen érvényes elfogatási parancsot.

Miskolc - Több szerv adott ki több tucatnyi ember ellen érvényes elfogatási parancsot.

Ahogy beszámoltunk már róla: közzétette a rendőrség a police.hu oldalon az aktuális körözési listát, amelyben újdonság, hogy az egyes körözéseket megnyitva az adatlapok megoszthatók a nagyobb közösségi csatornákon.

Főkapitánysági szinten

Nem ez az egyetlen érdekessége azonban a – hivatalos nevén – közérdekből nyilvános körözések listájának. Tartalmaz ugyanis személy körözéseket, méghozzá elfogatóparancs alapján körözött, és eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyek tekintetében. Emellett ismeretlen holttest, holttestrész körözést, illetve dolog körözéseket, amelyek között van jármű, egyedi azonosítóval rendelkező dolog, illetve egyedi azonosítóval nem rendelkező dolgok listája is.

Mint arról már beszámoltunk, a körözési toplista ötvenesében két megyénkbeli akad, egy hölgy és egy férfi személyében, ha a toplistán túllépünk és a további listára tekintünk rá, akkor az jelenleg 13298 személyt tartalmaz, ami előrevetíti, hogy kettőnél sokkal több megyénkbeli lehet rajta, tehát őket sorra venni komoly feladat, és lapunk hasábjait meghaladó felületet kívánna.

De azért érdemes kicsit böngészni a listát, így például láthatjuk, hogy a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya jelenleg három főt keres lopásért, csalás, kábítószer birtoklása miatt.

Csalás miatt

A gazdaságvédelmi osztály listája már jóval hosszabb: tízen szerepelnek rajta, többségükben nő, csupán két férfivel. A legtöbbjüket csalás miatt keresik, de van egy hamis magánokirat felhasználása, közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés és egy vesztegetés elfogadása is.

Ennél is hosszabb a vizsgálati osztály által kiadott elfogatóparancs alapján keresett személyek száma, ők 69-en vannak, és míg néhány kábítószer kereskedelemmel vádolt férfi szerepel a listán, a nagy részük közokirat-hamisítás miatt, és majd a fele a körözötteknek nő.

A megyéből…

De persze nemcsak a megyei rendőr-főkapitányság adhat ki elfogatóparancsot, hanem például a rendőr kapitányságok is. Így például az edelényi, amely két főt köröz lopás miatt, vagy az encsi, amely ötöt olyan ügyekért is, mint jogtalan elsajátítás és tartási kötelesség elmulasztása; a kazincbarcikai négy embert, egyiküket közúti veszélyeztetés miatt. A mezőkövesdi hármat, egyiküket közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, az ózdiak hat embert, a sátoraljaújhelyi egy lengyel állampolgárt járművezetés ittas állapotban bűncselekménye miatt, a szerencsi négyet, a tiszaújvárosi pedig ötöt.

De a járásbíróságok is köröznek embereket, így például az Encsi járásbíróság hat embert keres, a kazincbarcikai tízet változatos bűncselekmények okán, a mezőkövesdi kettőt, szemérem elleni erőszak, illetve csalás vádjával. Az Ózdi járásbíróság 11 ember ellen adott ki elfogatóparancsot lopás, garázdaság, csalás, zaklatás, sikkasztás, vagy éppen új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntette miatt. A sátoraljaújhelyi két embert garázdaság és magánlaksértés miatt, a szerencsi hármat, a tiszaújvárosi pedig hatot.

Ezzel pedig még bőven nem értünk a körözési lista végére, ugyanis ott van még például a NAV regionális igazgatósága, illetve a miskolci szervek, akik delegálnak még a listára személyeket, így a rendőrkapitányság, járásbíróság, nyomozóügyészség, járási és nyomozó ügyészség, a törvényszék és a törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja. Ezekre még visszatérünk.


A körözésről

A police.hu/hu/koral címen elérhető köz­érdekből nyilvános körözési adatbázis listákban rendezetten böngészhető, illetve kategóriák szerint szűkíthető a találati lista. Indítható keresés például eltűnt emberekre, ellopott állatokra, eltulajdonított járművekre vagy elfogatóparancs alapján körözött személyekre. Újdonság, hogy az egyes körözéseket megnyitva az adatlapok megoszthatók a nagyobb közösségi csatornákon. Amennyiben a police.hu-n megjelenített körözés megszűnik, a posztok beágyazásai is inaktívvá válnak.


[related-post post_id = "4127424"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!