BOON Sziréna

2019.01.30. 14:48

Miskolcon hallgatta ki a tanút a holland bíróság

Miskolc, Szerencs - A Miskolci Törvényszéken kialakított távmeghallgatási rendszer alkalmazásával az Amszterdami Bíróság szerdán Miskolcon hallgatott ki egy magyar állampolgárt.

Miskolc, Szerencs - A Miskolci Törvényszéken kialakított távmeghallgatási rendszer alkalmazásával az Amszterdami Bíróság szerdán Miskolcon hallgatott ki egy magyar állampolgárt.

Az Amszterdami Bíróságon emberkereskedelem miatt indult büntetőeljárás, melynek során felmerült egy szerencsi lakos kihallgatásának szükségessége. A holland bíróság a Szerencsi Járásbíróságtól kért segítséget a tanú kihallgatásához. A bíróság a kérésnek eleget téve a törvényszék egyik távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermébe idézte a tanút. Az Amszterdami és a Miskolci Törvényszék tárgyalótermeit telekommunikációs eszközök segítségével összekapcsolták, lehetőséget teremtve ezáltal arra, hogy a holland bíróság tolmács közvetítésével, közvetlenül tegyen fel a kérdéseket tanúnak. Így a szerencsi tanúnak nem kellett Amszterdamba utaznia, a kihallgatása mégis ugyanolyan módon történt, mintha egy holland tárgyalóteremben lett volna: a távmeghallgatási rendszer közel 1600 kilométerre is tökéletesen biztosította a tárgyalótermekben helyet foglalók közötti élő és azonnali kommunikációt.

A rendszer nagyszerűsége többek között abban áll, hogy használatával az ítélkezés tértől és időtől függetlenné válik: immár bármely magyar bíróság összekapcsolható akár külföldi bíróságokkal is; és telekommunikációs eszközökkel bármely időpontban eljárási cselekményekre kerülhet sor, meghallgatások tarthatók. A rendszernek köszönhetően lehetséges az is, hogy a nem Magyarországon tartózkodó személyek távmeghallgatással tegyenek vallomást - tájékoztatott dr. Horváth Dóra, a törvényszék szóvivője.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!