BOON Sziréna

2019.01.31. 16:28

Két borsodi is van az országos körözési toplistán

Miskolc – Közzétette a rendőrség a friss, 50-es körözési toplistáját az interneten.

Miskolc – Közzétette a rendőrség a friss, 50-es körözési toplistáját az interneten.

Közzétette a rendőrség a police.hu oldalon az aktuális körözési listát és ezzel együtt a körözési toplistát is. Újdonság, hogy az egyes körözéseket megnyitva az adatlapok megoszthatóak a nagyobb közösségi csatornákon.

Nem csak gyilkosok

Az országos körözési toplistában egy időben legfeljebb 50 bűnelkövető szerepelhet. Ennek feltétele például, hogy az elkövetőt legalább öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetendő, fenyegetett bűntett miatt elfogatóparanccsal körözik. Legalább öt év végrehajtandó szabadságvesztésre jogerősen elítélték, és ennek végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik. Ötnél több különböző bűncselekményt követett el, vagy azok elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik. Különös, többszörös vagy erőszakos többszörös visszaesőnek minősül, vagy bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, illetve ezek miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik. Az elkövetett bűncselekmény a lakosság biztonságérzetét nagymértékben rontja.

A toplistára ennek megfelelően nemcsak gyilkosságért, vagy egyéb életellenes bűncselekményért körözött személyek kerülhetnek fel, a jelenlegi ötvenben például kábítószer birtoklásért, vagy csalás miatt kiadott elfogatóparancs alapján körözött emberek is vannak.

Ketten a megyéből

Az ötvenes listában öt nő szerepel 44 férfi mellett. Egy tunéziai, egy nigériai és két ukrán állampolgár mellett mindenki magyar. Öt körözött esetén jelzik, hogy fegyverrel rendelkezik, hat személynél pedig, hogy különösen veszélyes – köztük az egyik olyan, aki megyénk szülötte.

A TOP 50-ben ketten vannak olyanok, akik megyénkben születtek, egyikük a miskolci Dudla Andrea, aki jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetésének letöltését nem kezdte meg, továbbá hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűncselekmény bűntette miatt körözik. Elfogatóparancsot adtak ki ellene 11 rendbeli csalás, két rendbeli költségvetési csalás, illetve csődbűntett és csődbűncselekmény miatt is, főként Debrecenben.

A másikuk – a különösen veszélyes jelzőt kapó – , Fekete József ózdi születésű. Jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetésének letöltését nem kezdte meg, továbbá zsarolás bűncselekmény elkövetése miatt körözik. Három rendbeli zsarolás, és egy rendbeli pénzhamisítás miatt is elfogatóparancsot adtak ki ellene Nyíregyházán és a fővárosban, van köztük nemzetközi is.

Bejelentést a honlapon a körözési adatlapok „Felismeri? Tegyen bejelentést!” gombjára kattintva, anonim módon is lehet tenni, illetve a rendőrség továbbra is fogadja a bejelentéseket a 112-es segélyhívó számon és a telefontanú +36-80/555-111-es vonalán.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!