BOON Sziréna

2018.12.02. 10:59

Ha abban az ügyben nem is, de másban bűnösök a csernelyi zsarolók

Miskolc - Másodfokon is döntés született a csernelyi zsarolás ügyében a törvényszéken.

Miskolc - Másodfokon is döntés született a csernelyi zsarolás ügyében a törvényszéken.

Ítéletet hirdetett a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket az első fokon eljáró Ózdi Járásbíróság felmentett a zsarolás és kényszermunka vádja alól a csernelyi zsarolásként elhíresült ügy kapcsán.

Elvették jövedelmüket

A vád szerint a borsodi Cser­nelyben élő vádlottak kihasználták az általuk jól ismert anya és lánya nehéz helyzetét azzal, hogy miután a sértettek beköltöztek a vádlottak ingatlanába, elvették tőlük minden jövedelmüket, éheztették és munkára kényszerítették őket.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat felmentette a zsarolás és kényszermunka vádja alól azzal az indokkal, hogy az ügyészség nem bizonyította kellően bűnösségüket. A lefolytatott bizonyítás alapján megállapítható volt, hogy a sértettek 2012 év elejétől csaknem két évig éltek a csernelyi házban. Ezen időszak alatt teljes jövedelmüket átadták a vádlottaknak, elvégezték a ház körüli munkákat, melynek fejében lakhatást, élelmet, tűzifát és néhány ezer forintot kaptak. Nem nyert azonban bizonyítást, hogy a vádlottak bármikor is munkára kényszerítették volna a sértetteket, vagy erőszakkal vették volna rá őket valamire.

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottak bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása, míg a vádlottak bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így került másodfokra az ügy.

A törvényszék egyetértett azzal, hogy zsarolás és kényszermunka elkövetésében a vádlottak bűnössége nem állapítható meg. Ugyanakkor az I. rendű és a II. rendű vádlottak felelőssége más bűncselekmény elkövetésében megállapítható volt. A sértetteket arra kényszeríttették, hogy akaratuk ellenére menjenek el és kössenek meg egy olyan 24 havi hűségidős mobiltelefon-előfizetést, valamint gépjármű adásvételi szerződést, melyet valójában nem akartak.

Felfüggesztett börtön

A törvényszék az I. és II. rendű vádlottakat személyi szabadság megsértése miatt mondta ki bűnösnek. Az I. rendű vádlottat 1 év, míg a II. rendű vádlottat 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melyek végrehajtását felfüggesztette. A III. és IV. rendű vádlottak esetében helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

Az ítélet a III. és a IV. rendű vádlottak vonatkozásában jogerőre emelkedett. Az ügyész, valamint az I. és II. rendű vádlottak, védőjükkel együtt három nap gondolkodási időt tartottak fenn.

ÉM


[related-post post_id="3741376"]

[related-post post_id="2677164"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!