BOON Sziréna

2018.05.18. 09:43

Munkahelyi balesetek - Fáradt dolgozók a veszélyes gépeknél

Borsod-Abaúj-Zemplén - Pár napon belül két súlyos munkahelyi baleset is történt megyénkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Pár napon belül két súlyos munkahelyi baleset is történt megyénkben.

Múlt pénteken Edelényben fűrészgéppel vágta le kézfejét az egyik faipari vállalat alkalmazottja. Hétfőn pedig a sajókazai hulladékfeldolgozóban „bedarálta” a gép a munkavállaló karját, akit a tűzoltók közel egy órán keresztül igyekeztek úgy kiszabadítani, hogy ne szenvedjen maradandó sérülést. Nem sikerült, jobb karját és rengeteg vért vesztett a szerencsétlenül járt dolgozó, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

A család pert indíthat

Információink szerint a húszéves fiatalember hozzátartozói a felelősség kérdését feszegetik, azt az ügyvédet keresték meg, aki a 2016-os tésztagyári baleset áldozatát, K. Richárdot képviselte, akinek 3 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság. A sajókazai ügyben a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszély­eztetés vétsége miatt folytat büntetőeljárást, tanukat hallgatnak ki és a munkaügyi felügyelőség szakembereivel együtt gyűjtik az adatokat, információkat – tudtuk meg Dobi Tamás, rendőrségi szóvivőtől. Ha bebizonyosodik a munkaadó felelőssége, a céget ötvenezertől tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság.

A hírek azt tükrözik, egyre több tragédia történik Borsodban, pedig a statisztikák biztatóak. A nemzetgazdasági minisztérium honlapján közzétett adatok szerint országosan nő, megyénkben viszont csökken a súlyos munkahelyi balesetek száma.

Gyengébb az uniós szabvány

Az ellenőrző szervek leginkább az építő- és feldolgozóiparra, meg a mezőgazdaságra fókuszálnak, ezek a húzóágazatok a szabálytalanságban. A komoly bajok nem a nagy gyárakban, hanem a kisebb vállalkozásoknál történnek.

– Az összeszerelő nagy­üzemek munkavédelmi szintje magas, saját szakemberük van, míg a kisebb vállalatoknak csak külsős tanácsadóra futja. A világcégeknél is akadnak gondok, rácsaphatja az ajtót az ujjára a munkavállaló, vagy legurulhat a lépcsőn. A tragédiák inkább a kisebb vállalatoknál történnek, ahol a gépek állapota és az emberi tényezők vezethetnek veszélyhez. A fáradt alkalmazott figyelme tompul, elég egy rossz mozdulat, ha a gép veszélyes része nincs elhatárolva a dolgozótól. Az Unióból olyan berendezéseket is behoznak, melyek nem minden szempontból felelnek meg a szigorú magyar előírásoknak – magyarázza Szabó Mihály, munkavédelmi szakügyintéző. A szakember azt tanácsolja a munkaadóknak, hogy bátran keressék a Munkavédelmi Felügyelőséget, melynek munkatársai ingyenes tanácsaikkal segítik a vállalkozásokat.

-JA-


[related-post post_id="3857237"]

[related-post post_id="3862218"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!