BOON Sziréna

2018.02.21. 17:08

Rendőri intelem: Ne dőljünk be a csalónak!

Miskolc - Bűncselekménynek számít, ha valaki megtévesztve minket, pénzt kér tőlünk.

Miskolc - Bűncselekménynek számít, ha valaki megtévesztve minket, pénzt kér tőlünk.

Több olvasónk is jelezte, egy csaló férfi próbálja Miskolcon, főleg a belvárosban megtéveszteni a járókelőket, és így pénzt kicsikarni belőlük. A személyleírás szerint 170-175 centi magas, harminc év körüli, molett, pocakos, kreol bőrű férfi az emberek jóérzésére apellálva igyekszik pénzt kicsalni.

Temetésre kérte a pénzt

A módszere az, hogy ismerősként üdvözli az embereket, hálálkodva megköszöni, hogy a segítségére voltak, amikor a beteg gyermekének gyűjtött pénzt a kezelésére, majd letörten közli, hogy a gyermek ennek ellenére elhunyt. Ezután pénzt, kölcsönt kér a temetésére. Igyekszik gyorsan beszélni, nem hagyni szóhoz jutni az illetőt, és zavarba, kényelmetlen helyzetbe hozni, amikor már sokan ahelyett, hogy azt mondanák: tévedés, nem ismerjük egymást, inkább a kezébe nyomnak néhány ezer forintot, hogy szabaduljanak a helyzetből.

A jogszabály úgy fogalmaz: ha valaki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, akkor csalást követ el, mondta el megkeresésünkre Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Több bűncselekménytípushoz hasonlóan itt is érvényes az 50.000 forintos értékhatár, vagyis e fölött bűncselekménynek számít, míg alatta maradva tulajdon elleni szabálysértés valósul meg. Feltéve, ha nincs egyéb minősítő körülmény.

Mindenki gyanakodjon bátran, és ne hagyja magát csőbe húzni! Egyik olvasónk elmondta, amikor számon kérte az illetőt, hogy nem is ismerik egymást, és miért akarja becsapni, a férfi egyszerűen elszaladt.

- HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!