BOON Sziréna

2018.02.06. 19:55

Két nap alatt hat időst rabolt ki a miskolci tini

Miskolc - A törvény súlyosabban bünteti a védekezésre idős koruknál fogva korlátozottan képesek elleni bűncselekményt.

Miskolc - A törvény súlyosabban bünteti a védekezésre idős koruknál fogva korlátozottan képesek elleni bűncselekményt.

Egyre gyakoribbak az olyasfajta bűncselekmények, mint amelyik esetében a napokban emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség egy fiatalkorú férfival szemben „bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett rablás és kifosztás bűntette” miatt.

A vádlottak padjára álló fiú az egyik miskolci gyermekvédelmi intézet lakójaként tavaly nyáron az intézet környékén két nap leforgása alatt hat időskorú nőt támadott meg, hogy értékeiket elvegye.

Idős nőkre specializálódott

Elsőként egy 74 éves nőt hátulról meglökött, aminek következtében a megtámadott térdre esett. A fiú kitépte kezéből a bevásárlószatyrát és azzal elszaladt. A szatyorban készpénz, mobiltelefon, vásárlási utalványok és szemüveg volt, mintegy 46 ezer forint értékben.

Később egy 77 éves nőt követett, majd hirtelen mellé lépve, a nehezen mozgó idős kezéből kitépte táskáját és elfutott. A táskában igazolványok, készpénz és szemüveg volt, 34 ezer forint értékben.

Egy 92 éves nő kezéből is az utcán rántotta ki táskáját, majd elmenekült. A táskában tízezer forint értékben készpénz, esernyő és kisebb használati tárgyak voltak.

Aztán egy 74 éves nő kezéből kitépte reklámszatyrát a benne lévő élelmiszerekkel, mintegy ötezer forint értékben. Egy 77 éves nő kezéből megpróbálta szatyrát kitépni, de mivel ez nem sikerült, dulakodni kezdtek, a nőt a földre rántotta és így tudta kicsavarni a kezéből a szatyrot. Ebben ötezer forint értékben gyógyszerek voltak. Egy 68 éves nő kezéből kikapta a szatyrát és a benne lévő kilencezer forint értékű dolgokkal elszaladt.

Gyorsan elkapták

Szerencsére a bejelentések nyomán a fiút hamar elfogták és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyészség büntetésként fiatalkorúak börtönét indítványozott.

Sokat tehetünk ellene

A bűnmegelőzési szakemberek szerint maguk a potenciális áldozatok is nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak áldozattá.

Ilyesféle javaslataik vannak: „a közterületen elkövetett rablások megelőzése érdekében az idős emberek sötétedés után egyedül lehetőleg kerüljék az elhagyatott, néptelen helyeket…”


Tanácsok: Hogyan ne váljunk áldozattá…

Fokozott figyelmet tanúsítson, ha nagyobb összeget vesz fel bankban vagy valamelyik automatánál, hiszen sok esetben az elkövetők kifigyelik, ki vesz fel pénzt, követik, majd megtámadják. Ezért a bankban minél előbb tegye biztos helyre a pénzt, anélkül, hogy mások figyelmét felkeltené!

Ékszereit az utcán rejtse a ruha alá, és csak annyi pénzt hordjon magánál, amennyi feltétlenül szükséges!

Ha az utcán veszélyeztetve érzi magát, mielőbb menjen olyan helyre, ahol több ember tartózkodik, vagy forduljon olyan személyhez, aki egyenruhát visel!

Megtámadása esetén őrizze meg nyugalmát, ne tegyen félreérthető, hirtelen mozdulatokat, és adja át azt, amit a rabló kér. Mindenképpen célszerűbb a szituáció feloldása helyzetelhagyással (meneküléssel), mint ellenállással. Amennyiben ez nem sikerül, segítségkéréssel hívhatja fel magára a figyelmet!

A rendőri tapasztalatok azt mutatják, hogy az idős személyeket gyakran a lakásuk közvetlen környezetében, az utcán, lépcsőházban, sőt a lakásaik ajtajában támadják meg, ezért otthon se veszítse el éberségét!

Ajánlott, hogy lakáskulcsait ne az ajtóban kezdje el keresni, hanem készítse elő, majd az ajtót azonnal zárja be maga után!

Ismeretlen személlyel ne szálljanak be a liftbe, valamint kihalt lépcsőházban ne közlekedjenek gyanúsnak tűnő idegenekkel!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!